De Beste Broodbakvormen voor thuisbakkers

De beste broodbakvormen
Het perfecte vakantiehuis met 20% korting

De Beste Broodbakvormen voor thuisbakkers

De beste bakvormen uitleg en advies.

Hallo, mijn naam is Werner, ik ben product adviseur en zal hier uitleg geven over Broodbakvormen.

Niet alleen de bijzondere smaak maar ook de volledige controle over de ingrediënten motiveert ondertussen veel hobbybakkers om brood te bakken in hun eigen oven. Een geschikte bakvorm is essentieel om te genieten van vers rogge-, tarwe- of speltbrood.

Het brood is na het bakken bijzonder gemakkelijk uit siliconenvormen te halen . In de praktijk is ook het vulvolume doorslaggevend: met een grote vorm bak je brood met een gewicht van ongeveer 1.000 gram.

Brood is een van de basisvoedingsmiddelen in Europa. Het voorziet het lichaam van belangrijke voedingsstoffen en is extreem vullend. Omdat traditionele bakkerijen meer en meer verdwijnen en discounters met industrieel brood in opkomst zijn, bakken velen nu hun eigen brood thuis.

Naast de ingrediënten en een oven heb je ook een broodbakvorm nodig . Het kan rond, ovaal of doosvormig zijn .

Er zijn bakvormen voor brood gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen . Vooral siliconen (flexibel en gemakkelijk te onderhouden), plaatstaal (robuust en goede warmtegeleiding) en keramiek (robuust en hittebestendig) zijn populair.

Ongeveer 94 procent van de Europese bevolking eet dagelijks brood. Het aanbod is enorm, want er zijn meer dan 300 soorten broden te koop. Ondanks deze aanhoudende behoefte aan brood daalt het aantal traditionele bakkerijen en groeit het aantal dat hun brood bij discountwinkels koopt.

Veel belangrijker is echter wat er in het brood zit. Helaas is dit niet altijd begrijpelijk of worden er vrij vaak ongezonde grondstoffen gebruikt. De trend gaat dus richting zelfproductie, vooral onder voedingsbewuste mensen. Steeds meer broodeters bakken hun eigen brood. Dit vergt enige oefening, maar op de lange termijn kan het kosten besparen en veel plezier opleveren. Naast de ingrediënten heb je alleen een goed werkende oven en een geschikte bakvorm nodig om brood te bakken.

Omdat ook jij meesterbakker zou kunnen worden, wil ik je in het volgende aankoopadvies graag kennis laten maken met de belangrijkste gebruiksvoorwerpen om zelf brood te bakken.

Welke broodbakvormen voor thuisbakkers zijn geschikt ?

Thuis uw eigen brood bakken – een broodbakmachine is niet nodig maar wel handig, een simpele bakvorm is voldoende. Want hoewel de automaat zeker de handiger variant biedt, komt het resultaat niet in de buurt van het geurige brood uit eigen oven. Of het nu gaat om zuurdesem of gist, broodbakvormen zijn geschikt voor elk type brood .

Als een broodbakvorm rond is , kun je er het typische ronde zuurdesembrood van maken. Ook populair zijn ovale broodvormen en dergelijke in doosvorm . Handig is dat de meeste broodbakvormen ook als cakevorm gebruikt kunnen worden. Sommige klanten gebruiken het zelfs als braadslede en roosteren en koken er van alles in, van gehaktbrood tot groenteschotel. De beste broodbakvormen kenmerken zich in de eerste plaats door twee dingen: ze hebben een antiaanbaklaag zodat er geen deeg blijft plakken en ze zijn daarom heel gemakkelijk schoon te maken .

De broodbakvorm is anders dan de zogenaamde rijsmand. Deze worden gebruikt om het brooddeeg te fermenteren . De rijsmand geeft het brood een mooie knapperige korst en het patroon van de rijsmand als afwerking. Dit mag echter niet in het eigenlijke bakproces worden gebruikt , maar wordt alleen gebruikt om het brooddeeg te bereiden.

Voor het bakken wordt een bijpassende bakvorm (met of zonder deksel) gebruikt. Maar wat is er voorstander van zelf het brood bakken als de broodbakmachine het ook kan? 

Staal, keramiek of siliconen broodbakvormen ?

De broodvorm met of zonder deksel is verkrijgbaar in verschillende materialen. Een broodvorm kan uit siliconen, staal of keramiek vervaardigd zijn. Het volgende overzicht van de broodbakvorm laat u zien welke eigenschappen deze materialen hebben, zodat u ook uw persoonlijke keus van de broodbakvorm kan bepalen.

Staal/plaatstaal: Een broodbakvorm van roestvrij staal, staal of plaatstaal kenmerkt zich door een bijzonder goede warmtegeleiding . Het brood is zeer gelijkmatig bruin.

Daarnaast is een RVS broodbakvorm extreem hittebestendig en ook te gebruiken voor hoge temperaturen in de oven.

Tegelijkertijd is het zeer onderhoudsvriendelijk , maar moet het meestal met de hand worden schoongemaakt en kan het zelden in de vaatwasser.

Bovendien is een broodbakvorm van staal om te bakken meestal behoorlijk zwaar.

Siliconen bakvorm: Siliconen bakvormen hebben de afgelopen jaren een triomfantelijke opmars gemaakt. En ook siliconen broodvormpjes worden steeds populairder. Dit komt door de vele positieve eigenschappen van het materiaal, dat niet langer giftig is.

Als een broodbakvorm van siliconen is gemaakt, is deze meestal erg flexibel en hittebestendig .

Door zijn zeer goede anti-aanbak eigenschappen plakt het deeg nauwelijks aan de bodem. Bovendien kunnen ze niet breken en kunnen ze ruimtebesparend worden opgeborgen .

Een siliconen bakvorm is ook heel gemakkelijk schoon te maken .

Het enige nadeel: door zijn flexibiliteit kan een siliconen broodbakvorm iets kantelen bij het uitgieten van het deeg.

Keramiek: Een keramische broodbakvorm om in te bakken is een blikvanger .

Daarnaast zijn keramische broodbakvormen zeer hittebestendig en robuust .

Ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

Het grote nadeel: als ze vallen, kunnen ze gemakkelijk breken .

Hier moet u op letten bij de aankoop van broodbakvormen

Kleine of grote broden: Elke vorm heeft een ander vulvolume . Dit is meestal tussen de 300 en 1.000 gram.

Het vulvolume vloeit voort uit de afmetingen. Doosvormige modellen zijn vaak tussen de 20-35 cm lang en zijn ook goed voor taarten. Bij ronde bakvormen wordt de maat aangegeven met de diameter. Dit is meestal 26 cm.

Over het algemeen moet u ervoor zorgen dat de bakvorm de gewenste maat heeft . U kunt het beste van tevoren nadenken over de grootte van uw broden. Wil je niet helemaal toegewijd zijn, dan kun je ook kiezen voor een uittrekbare broodbakvorm. Er kan dus tot 15 cm speling zijn.

Temperatuurgrenzen: De bovenste temperatuurgrens bepaalt hoeveel warmte een bakvorm maximaal kan weerstaan. In de regel, om brood te bakken in een Europese oven tussen de 200 tot 240 ° C . Deze temperaturen zijn dus haalbaar voor de meeste bakpannen. Wil je nog hoger schakelen, dan kun je het beste aan de fabrikant vragen wat de bovengrens van de temperatuur is.

Bewaring: Brood is relatief bederfelijk. Bewaar het daarom het beste in een broodtrommel. Volkorenbrood is dan bijzonder lang houdbaar.

Antiaanbaklaag: Een antiaanbaklaag is niet alleen bekend op broodbakvormen, maar ook bij pannen , potten en cakevormen. Het zorgt ervoor dat voedsel niet aan het genoemde object blijft kleven , maar loskomt zonder resten achter te laten.

Een bekende antiaanbaklaag is Teflon . Als een broodbakvorm gecoat is, is deze vaak gevoelig voor krassen . Nog een voordeel: in sommige gevallen bespaart de antiaanbaklaag zelfs het invetten met boter of olie. Dergelijke vormen zijn echter soms niet vaatwasmachinebestendig.

Broodbakvormen van plaatstaal hebben vaak ook een beschermlaag van email of kwartsemail. Bij deze producten zijn de positieve eigenschappen van het metaal, de goede warmtegeleiding, gecombineerd met de robuustheid en krasvastheid van het emailoppervlak. Deze vormen zijn ook roestvast en extreem zuurbestendig , waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor zuurdesem. Modellen met emaille zijn echter vaak erg zwaar en daardoor iets duurder dan andere broodbakvormen.

Er zijn ook materialen zoals siliconen die al antikleefeigenschappen hebben en dus geen extra coating nodig hebben. Daarom is er hier geen risico op krassen.

De best verkochte broodbakvormen

Ik ben Magda verantwoordelijke van de bestsellers bij Didoshop. De best verkochte Broodbakvormen kan je hier zien. Let op: Je kan je laten inspireren door wat onze andere klanten kochten, maar lees zeker hier boven de tips van mijn collega Werner.


Jamie Oliver broodvorm – 900g

Deze broodvorm van Jamie Oliver is geschikt voor broden van 900 gram en is voorzien van een dubbele antiaanbaklaag waardoor je je brood eenvoudig kan lossen. Na gebruik kan de vorm gereinigd worden in de vaatwasser. Dit nieuwe assortiment van bakgerei en bakvormen van Jamie Oliver is de droom van iedere thuisbakker. Elk product is slim ontworpen zodat je keer op keer oogverblindende cakes, taarten en gerechten kunt bereiden om van te watertanden. Het bakassortiment van Jamie Oliver is ontworpen om temperaturen tot 240 graden te weerstaan en vervormt niet. Het slijtvaste staal en de robuuste anti-aanbaklaag maken dit bakgerei zeer duurzaam in gebruik en om dit te bewijzen krijgt u van ons 25 jaar garantie op deze producten. Over Jamie Oliver Jamie Oliver is een fenomeen in de culinaire wereld. Als een van de meest geliefde chefs ter wereld blijft hij enorme successen oogsten op televisie en in de uitgeverswereld. Zijn keukengerei blijft chefs in spé en iedereen die graag zelf kookt inspireren en verrukken dankzij de speciale aandacht voor ontwerp, bruikbaarheid en prestatie. Meer info…


Bakvorm brood – Broodbakschaal – Brood Maker – Oven – Magnetron – Vaatwasser – Koelkast – 300g –Bruin – Siliconen

Deze broodbakvorm is zeer handig in gebruik. Je kunt alles mengen in de bakvorm. Je kan het deeg laten rijzen in de bakvorm. Dankzij het hoogwaardig siliconen materiaal zorgt het ervoor dat het baksel niet kleeft en gemakkelijk loskomt. Als je het leuk vindt om zelf broden te bakken of als je iets nieuw wil proberen, dan hebben we de ideale keukengadget voor jou. Opstaan met een geur van versgebakken brood, zonder geknoei en veel minder werk dan je zou denken. Kies wanneer je je vers brood wilt en geniet ervan!

– Bakvorm van hoogwaardige kwaliteit voor intensief gebruik

– Voor alle soorten brood, wit brood, volkoren brood, bananen brood, rozijnen brood, …

– Laat makkelijk los en is bestand tegen vlekken – duurzame silicone

– Makkelijk in de oven te zetten – dankzij het handige formaat

– Makkelijk schoon te maken – anti-aanbak siliconen

– Probleemloos in gebruik – gemaakt van hoogwaardige materialen

– Geschikt voor baktemperaturen tot 220 ºC graden

– Geschikt voor in de vriezer (-40 ºC)

– Geschikt voor vaatwasmachine Meer info…


Dr. Oetker Broodvorm ‘Kreativ’ – 30x16x10 cm

In deze broodvorm uit de serie ‘Kreativ’ van Dr. Oetker bak je perfecte broden. De bakvorm zorgt voor een uitstekende verdeling van de ovenwarmte zodat je brood perfect en egaal gaart. Dankzij de superieure anti-aanbaklaag zijn je broden na het bakken makkelijk uit de vorm te halen en is de vorm bovendien eenvoudig schoon te maken. De broodvorm is hittebestendig tot 230°C. Na gebruik maak je de vorm schoon met heet water en wat sop. Op deze broodvorm, gemaakt in Duitsland, geldt 5 jaar fabrieksgarantie.
Belangrijkste kenmerken:
Uitstekende warmteverdeling voor perfecte en egale garing
Superieure anti-aanbaklaag
Hittebestendig tot 230°C
Vaatwasmachinebestendig
Gemaakt in Duitsland
5 jaar fabrieksgarantie Meer info…


Patisse stokbroodvorm – 4 rijen – 380 mm

Bak je graag je eigen brood? Met deze Patisse bakvorm kun je nu ook gemakkelijk je eigen stokbroden bakken. Deze bakvorm is geschikt voor het maken van 4 stokbroden.

  • Voorzien van een non-stick laag.
  • Gemaakt van 0,60 mm dik staal van de hoogste kwaliteit.
  • Geschikt voor het maken van 4 stokbroden.
  • Afmeting: 38 x 33cm.
  • Voor een langere levensduur met de hand afwassen. Meer info…

Jamie Oliver broodvorm – 450g

Deze broodvorm van Jamie Oliver is geschikt voor broden van 450 gram en is voorzien van een dubbele anti-aanbaklaag waardoor je je brood eenvoudig kan lossen. De vorm van na gebruik met de hand in een warm sopje worden gereinigd.

Dit nieuwe assortiment van bakgerei en bakvormen van Jamie Oliver is de droom van iedere thuisbakker. Elk product is slim ontworpen zodat je keer op keer oogverblindende cakes, taarten en gerechten kunt bereiden om van te watertanden. Het bakassortiment van Jamie Oliver is ontworpen om temperaturen tot 240 graden te weerstaan en vervormt niet. Het slijtvaste staal en de robuuste anti-aanbaklaag maken dit bakgerei zeer duurzaam in gebruik en om dit te bewijzen krijgt u van ons 25 jaar garantie op deze producten. Meer info…


Bakmeester Claes broodbakvorm 24x14cm

Bakmeester CLAES bakvormen zijn gemaakt van duurzaam, stevig en robuust blauwstaal. Ze zijn niet voorzien van een anti-aanbakcoating maar vormt deze op een natuurlijke wijze bij het juiste gebruik.

Professionele bakkers gebruiken zonder uitzondering bakblikken van blauwstaal. Het staal is namelijk een zeer goede geleider van warmte waardoor het uiteindelijke bakresultaat beter wordt. Door de natuurlijke anti-aanbaklaag laten de broden ook gemakkelijk los en glijden zo uit de bakvorm. Daarnaast is het een zeer duurzaam product en gaat, mits juist gebruikt, een levenlang mee. Hiervoor dien je de broodbakvorm wel bij ieder gebruik licht in te vetten.

Waarom moet een blauwstalen bakvorm worden ingebakken?
Dit is nodig om een natuurlijke beschermlaag in de bakvorm aan te brengen. Deze beschermt enerzijds de bakvorm tegen roestvorming, wat bij staal anders snel zal gebeuren. Ten tweede voorkomt dit het kleven van het brood aan de bakvorm zodat deze makkelijk los komt na het bakken. In het Engels wordt het aanbrengen van deze beschermlaag “seasoning” genoemd wat ook wordt toegepast bij gietijzer. Meer info….


Lékué Bread Kit met lepel-spatel

Kneed en bak je zelfgebakken brood in één bakje. Als je iemand bent die het zelf graag doet, of als je een passie hebt voor gezond eten, neem dan je keukengadget. De graanschuur Lékué brengt de geur van vers gebakken brood gemakkelijk en schoon naar huis en met veel minder werk dan u zich kunt voorstellen. Verover uw tijd en geniet ervan. Meer info…


Bakvorm rechthoek – Flexible bakvorm voor brood – 500 gram

De flexibele bakvorm is zeer gemakkelijk te hanteren. Plakt niet zonder extra olie. Na het bakken laten afkoelen en het brood uit de vorm losmaken zonder resten achter te laten.

Externe afmetingen: 26 cm x 13 cm x 8 cm (L x B x H)

Binnenmaat: 21cm x 10cm x 7cm (L x B x H)

Meer info…



Lurch – Flexiform – Bakvorm voor 6 hamburgerbroodjes – Silicone-ø 10cm

Wie kiest voor de juiste bakbenodigdheden, is een stap dichter bij een geslaagd eindresultaat. Als je zelf lekkere hamburgers of cheeseburgers wilt maken, heb je natuurlijk ook zelfgemaakte broodjes nodig. Maar het is vaak niet zo gemakkelijk om ze allemaal in dezelfde vorm en grootte te maken. Met de Lurch Flexiform voor hamburgerbroodjes kan je gemakkelijk zes hamburgerbroodjes van dezelfde grootte maken met een diameter van 10 centimeter en een hoogte van 3 centimeter. Door de optimale anti-kleef is het niet nodig de vorm extra in te vetten en komen de broodjes makkelijk los uit de bakvorm. Extra informatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden op facebook. Wil je onze nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je nu in via onderstaand E-mail icoon.