Bestsellers in Bordeaux wijnen 2021: Er is veel geschreven over Bordeaux, misschien wel het beroemdste rode wijngebied ter wereld. Het onderwerp Bordeaux vult talloze boeken – al tientallen jaren, bijna eeuwen. Maar naast zijn traditie heeft Bordeaux ook een dynamische, moderne kant. Zo is 65% van alle wijngaarden ecologisch gecertificeerd – het doel is 100%.
Bordeauxwijn – de beste rode wijnen in Frankrijk
De Bordeaux: de thuisbasis van de belangrijkste wijnen van de wereld. Het staat bekend om de droge, langlevende rode wijnen. De Médoc heeft meer fruitige wijnen, terwijl de Saint-Émilion en Pomerol zachtere en vollere rode wijnen produceren.
Het komt zelden voor dat een Bordeaux uit slechts één druivensoort bestaat. Een Bordeaux is een klassieke cuvée die is samengesteld uit verschillende soorten. De kern van Bordeauxrode wijn wordt gevormd door de Gironde Cabernet Sauvignon aan de linkerkant en, op enige afstand, Merlot en meestal een klein deel van Cabernet Franc en Petit Verdot. Af en toe kom je ook de voorheen typische soorten Malbec en Carmenère tegen. Na de phylloxera-plaag en de nodige herbeplanting waren deze bijna volledig uit de wijngaarden verdwenen omdat ze niet meer geschikt leken. In de witte wijnsector, die ongeveer 20% van de wijnproductie in Bordeaux uitmaakt, overheersen Sauvignon Blanc en Sémillon, evenals, in kleine hoeveelheden, Muscadelle. Deze rassen worden zowel droog als (in Sauternes en Barsac) geteeld met botrytis, d.w.z. zoet.
Wijnbouw en topwijnhuizen in Bordeaux
Bordeaux is qua oppervlakte het grootste aaneengesloten wijnbouwgebied van Frankrijk voor kwaliteitswijn. Meer dan 3.000 wijnmakerijen, bekend als châteaus, produceren wijn op ongeveer 120.000 hectare wijngaarden. Het kwalificatiesysteem kan als volgt worden samengevat: hoe kleiner een appellatie, hoe hoger het kwaliteitsniveau, omdat de respectieve wijnmakerij steeds meer kwaliteitscriteria moet naleven.
Vooral in het premium wijnbouwsegment wordt onderscheid gemaakt tussen die op de linkeroever van de Gironde en die op de rechteroever. Enerzijds komt dit door de verschillende bodemformaties die een andere stijl opleveren. Maar het heeft ook te maken met het feit dat de linkeroever eerder bekendheid verwierf en veel meer werd verhandeld, gewaardeerd en geclassificeerd dan de wijnmakerijen uit Pomerol en Saint-Émilion. Het was de classificatie van 1855, aan de vooravond van de wereldtentoonstelling in Parijs, die het eerste officiële overzicht van de beste Bordeaux-wijnhuizen opleverde en is nog steeds geldig, met één wijziging. Deze classificatie was niet samengesteld uit de recensies van critici, zoals het vandaag het geval zou kunnen zijn, maar was eenvoudigweg het resultaat van een dwarsdoorsnede van de verkoopopbrengst,
Aangenomen werd dat de duurste wijnen de beste zouden zijn, en ze kregen gelijk. Omdat er aan de top in principe niet veel is veranderd. Alleen Château-Mouton Rothschild is erin geslaagd om met terugwerkende kracht en op basis van de verdiensten die de eigenaar heeft verdiend in de illustere kring van de zogenaamde eerste planten (Premier Cru) te worden opgenomen. Een exclusieve club van slechts vijf wijnmakerijen, waaronder Mouton en Lafite-Rothschild, evenals Latour, Haut-Brion en Margaux. Nog een paar dozijn landgoederen delen de rangen Deuxième Cru tot Cinquième Cru. Onder dit systeem bevond zich lange tijd de Cru Bourgeois des Médoc, een groep zogenaamde burgerlijke châteaus die niet de klasse van Grand Cru-landgoederen bezaten, maar ver boven de verwarrende massa lagen.
Daarnaast zijn er duizenden standaardwijnproducenten die in een heel andere werkelijkheid leven. Omdat Bordeaux niet meer automatisch wordt verkocht zoals een paar decennia geleden. In eigen land is het consumentengedrag veranderd en is de concurrentiedruk vanuit binnen- en buitenland toegenomen. Dit maakt het lastig om in zo’n groot teeltgebied naam te maken en kopers te vinden. Maar nu zijn we op de hoogte van de internationale concurrentie en produceren we opnieuw over de hele linie uitstekende kwaliteit. Onder deze omstandigheden is de Bordeaux-stijl, dit mengsel van Cabernet en Merlot, van mineraliteit en een fijne, typische zoutigheid, van diepte en complexiteit buitengewoon aantrekkelijk en met niets te vergelijken.