Barbecue Houtskool: Het kiezen van de juiste brandstof voor de grill heeft niet alleen invloed op de snelheid en kwaliteit van de bereiding, maar ook op de smaak van onze gerechten.
Sommige materialen kunnen een grote hoeveelheid chemische componenten bevatten. Meestal staan we voor een dilemma met betrekking tot de keuze van steenkool of briket – wat zijn hun kenmerken en welke brandstof zal beter voor ons blijken te zijn?
We beginnen onze analyse met steenkool. De zogenaamde houtskool wordt gebruikt om de grill aan te steken, die wordt geproduceerd als onderdeel van het pyrolyseproces, waarbij het materiaal zonder zuurstof wordt verbrand. Als gevolg hiervan krijgen we gewoon verbrand hout, dat eruitziet als verkoolde stukjes van een boomstam.
Het betreffende materiaal kenmerkt zich vooral door een relatief lage calorische waarde, wat zich vertaalt in het feit dat we tijdens het grillen gedwongen zullen zijn om een grote hoeveelheid ervan te gebruiken om de haard aan te steken. In zekere zin wordt dit gecompenseerd door de lage prijs van houtskool. Het ontsteekt heel snel (ongeveer 10 minuten), maar het geheel brandt na nog eens 20-30 minuten op.
Er moet echter worden benadrukt dat houtskool bijna rookloos brandt. Het bevat ook niet veel teer, waardoor het een kleine hoeveelheid vervuiling veroorzaakt.
De kwaliteit van de besproken brandstof is afhankelijk van een aantal basiszaken.
Als we kolen willen hebben die snel ontbranden en een hoge temperatuur genereren, moeten we kiezen voor producten van hardhout. Veel van de goedkoopste materialen worden bereid op basis van het zogenaamde brandstofafval, dat voornamelijk wordt gekenmerkt door het snelle verbrandingsproces – als gevolg hiervan is één “dosis” van dergelijke houtskool voldoende voor slechts een tiental minuten branden .
Allereerst wordt brandhout van loofbomen aanbevolen. Waarom? Ze bevatten een kleine hoeveelheid vocht, waardoor er meer zuivere koolstof is. Iets slechtere kwaliteit zal worden onderscheiden door naaldhout brandhout.
Kokoshoutskool is ook op de markt verkrijgbaar, gemaakt van kokosnootschalen. Het wordt ecologisch genoemd omdat het geen chemicaliën en harsen bevat en daarom gezonder is dan standaardproducten. Bovendien brandt kokoshoutskool langer (zelfs enkele uren), genereert het een hogere temperatuur en produceert het geen verstikkende rook en geur. Het nadeel is echter de hoge prijs, vaak meerdere malen hoger dan traditionele houtskool.
Hierbij kunnen we twee soorten producten onderscheiden:
gegenereerde steenkool – het wordt geproduceerd bij een temperatuur van ongeveer 450 graden Celsius,
hete kolen – tijdens de productie kan de temperatuur oplopen tot 700 graden Celsius.
De genoemde temperatuur speelt een zeer belangrijke rol. Hoe hoger het is, hoe schoner de kolen die we krijgen. Het heeft ook invloed op de hoeveelheid as die overblijft nadat de brandstof is opgebrand. In het geval van gegenereerde steenkool worden meer dan twee keer zoveel as en vluchtige stoffen geproduceerd. Dit betekent dat de gegloeide variant van betere kwaliteit zal blijken te zijn. De bereiding ervan vereist het gebruik van een geavanceerde retortoven, waardoor de uiteindelijke prijs van hete steenkool hoger kan zijn.
Het is de moeite waard erop te letten of de houtskool die we kopen voldoet aan de principes van de norm DIN EN 1860-2, die betrekking heeft op kwaliteitsproblemen met betrekking tot vaste brandstoffen en grillaanstekers.
Als de klontjes houtskool klein zijn of de vorm van fijne deeltjes hebben, zal deze extreem snel opbranden en tegelijkertijd een lage temperatuur genereren. Het is dus de moeite waard om pakketten te kopen met de grootst mogelijke klompjes.
Houtskool wordt het vaakst verkocht in verpakkingen van 2,5, 5 en 10 kilogram.
Zoals gezegd is de kwaliteit van Barbecue Houtskool van groot belang – niet alleen voor het comfort van de verbranding, maar ook voor de bereide gerechten. Daarom is het de moeite waard om producten te kopen van bewezen en gerespecteerde fabrikanten. Ongetwijfeld zijn de producten van bedrijven als: The Bastard, Weber, Big Green Egg, aan te bevelen.
De brandstof in kwestie is niet te duur. We betalen ongeveer 2 tot 3 Euro per kilo. Als we een kwaliteitsgarantie willen krijgen, zullen we meer moeten uitgeven, meestal rond de 6 Euro per kilogram.
Je moet meer dan 30 Euro betalen voor een barbecue-houtskool van 10 kg. Absoluut de duurste is kokoshoutskool, waarvan de prijs vaak schommelt rond 8 Euro per kilogram.
De concurrent van steenkool is houtbriket, dat is gemaakt van verschillende componenten. Onder hen is houtskool, maar ook turf, fijn stof, zaagsel, stro en ander houtafval en brandbare stoffen. Ze worden op een speciale manier onder druk geperst. Hieraan moet ook het proces van het bereiden van het brikettenbindmiddel worden toegevoegd. Het wordt meestal gemaakt met behulp van aardappelzetmeel, hars of lijm.
Door het productieproces is de briket compacter dan steenkool, hij valt niet uit elkaar, waardoor hij beter ontbrandt. Het wordt ook gekenmerkt door een veel hogere calorische waarde, wat zich vertaalt in het feit dat het een hogere temperatuur genereert. De briket brandt ook langer dan houtskool (tot enkele uren). Het is echter duurder en kan ook schadelijke stoffen bevatten die zich op onze gerechten nestelen. Dit alles maakt het noodzakelijk om aandacht te besteden aan:
Zoals eerder vermeld, bevatten goedkope briketten van slechte kwaliteit een grote hoeveelheid chemische ingrediënten die de smaak en veiligheid van gerechten nadelig kunnen beïnvloeden. Let er daarom bij het kopen van een brikettenpakket op of deze is bereid uit 100% natuurlijke ingrediënten. Ook moet worden gecontroleerd of het gebruikte brikettenbindmiddel natuurlijke stoffen van plantaardige oorsprong bevat.
Veiligheid en kwaliteit worden ook gegarandeerd door de bepalingen van de eerder genoemde norm DIN EN 1860-2. Veel producten bevatten ook informatie op de verpakking dat ze voldoen aan de FSC-normen met betrekking tot verantwoord bosbeheer.
Aangezien beide soorten brandstof door ons zijn besproken, is het de moeite waard om de vraag te beantwoorden welke beter zal blijken te zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van onze wensen en eisen.
In het geval van houtskool krijgen we een product waarvan het grootste voordeel directe verbranding is. Vaak is 10 minuten voldoende om de temperatuur te bereiken die nodig is om te koken. Het zal echter net zo snel verdwijnen als het is gegenereerd, dus het is noodzakelijk om meer kolen toe te voegen om de warmte vast te houden. De aankoop van houtskool heeft alleen zin als we kiezen voor producten die zijn gemaakt van loofbomen (of kokosnoot), waarvan de klompjes de juiste maat hebben. Fijne steenkool zal in veel gevallen nutteloos blijken te zijn.
De briket daarentegen is veel effectiever. Hoewel het duurder is, garandeert het een hogere temperatuur, zelfs gedurende meerdere uren. Hierdoor hoeven we niet zo nu en dan iets op de grill te leggen zodat onze gerechten goed bereid worden. Het is echter erg belangrijk om een volledig natuurlijke briket te kiezen. Er zijn veel producten op de markt die chemische stoffen gebruiken (bijvoorbeeld synthetische lijm bij het maken van een bindmiddel). Alleen natuurlijke briketten garanderen de hoogste kwaliteit en veiligheid.
Barbecue houtskool kan je op verschillende websites online kopen. We raden aan om eens te kijken op onderstaande websites.
Voor alle foodies en culinaire liefhebbers is er goed nieuws: met de Tefal Actifry Extra…
Een soepmaker of soepkoker is ideaal voor bij je thuis in de keuken om op…
De tijden veranderen en tuinvuren, vuurpotten of vuurschalen worden weer steeds populairder. Ze creëren immers een ontspannen…
Infrarood licht kan erg nuttig zijn om spierpijn te verzachten , zoals contracturen, ischias, artritis, trekken... Ons…
Er zijn weinig dingen in het leven zo prettig als 's ochtends, zodra je wakker…
Wandelen is een aantrekkelijke activiteit waarmee je het lichaam in korte tijd kunt versterken. Maar helpt…