Beroemde Superfoods: Een uitgebalanceerd dieet is een van de sleutels tot een goede gezondheid. Het voedt het lichaam en zorgt ervoor dat het lichaam goed kan functioneren, waardoor problemen worden vermeden en meer energie wordt geleverd. Daarover gesproken: ken jij de beroemde superfoods?
Sommigen van hen kunnen zelfs deel uitmaken van je dagelijkse leven zonder dat je het beseft, maar het is altijd goed om meer te weten over wat we eten, nietwaar? Welzijn begint daar immers. Dus, ben je nieuwsgierig om deze bondgenoten te ontmoeten? Blijf ons artikel over “Beroemde superfoods” lezen en bekijk het!
Naast hun vermogen om te voeden, hebben ze, net als elk ander voedsel, eigenschappen die het lichaam helpen gezondheidsproblemen het hoofd te bieden en te voorkomen . Maar hoe?
Ons lichaam heeft basisvoedingsstoffen nodig om te overleven: eiwitten , vetten en koolhydraten, die energie leveren en dienen als grondstof voor de aanmaak van de meest uiteenlopende cellen.
Daarnaast heeft het ook vitamines, mineralen en vezels nodig die het lichaam reguleren, waardoor het lichaam correct werkt. Al deze verbindingen worden aangetroffen in voedingsmiddelen, vooral natuurlijke.
Het verschil met superfoods is dat ze een grotere hoeveelheid van deze essentiële stoffen voor ons lichaam bevatten. Dit maakt de voordelen ten opzichte van andere ingrediënten nog belangrijker.
Cassave en chia bevatten bijvoorbeeld vezels. De tweede bevat echter, naast het hogere gehalte en de twee soorten vezels – oplosbaar en onoplosbaar – omega-3, wat een zeer gunstig element is voor het lichaam. Daarom wordt chia als een superfood beschouwd. Interessant, toch?
Kortom, Superfoods zijn producten die meer eigenschappen hebben dan andere, zoals het voorkomen van gezondheidsproblemen, het herstellen van het lichaam en het bevorderen van een betere kwaliteit van leven.
We moeten echter twee factoren onthouden: de eerste is dat deze items niet genezen en de tweede is dat ze op zichzelf geen wonderen verrichten, oké? Ze moeten deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet en gezonde gewoonten om al hun krachten te kunnen uitoefenen.
Nu je weet wat Superfoods zijn, wil je misschien weten wat al deze voordelen zijn waar we het zo vaak over hebben. Maak je geen zorgen, daar gaat dit onderwerp over. Kijk gewoon.
Het gezegde luidt dat voorkomen beter is dan genezen en hij heeft gelijk. Waarom wachten met ziek worden als we gezondheidsproblemen kunnen voorkomen? Hiervoor kunnen we rekenen op superfoods, die op verschillende manieren werken.
Antioxidanten en omega-3 zijn bijvoorbeeld stoffen die helpen het lichaam gezond te houden en ons daardoor weg te houden van ziekten, zoals hart- en vaatziekten en soorten kanker.
Zoals we al zeiden, heeft voedsel niet de kracht om te genezen, maar het kan wel heel goed helpen bij gezondheidsbehandelingen. Wil je weten hoe? Haver bevat sensationele vezels die de opname van vetten en suikers helpen verminderen .
Daarom is het geweldig voor degenen die hun cholesterol en bloedsuikerspiegel willen verlagen . Goed toch? Wij kunnen rekenen op een enorm aanbod aan Superfoods, elk met zijn eigen eigenschappen.
Heeft u ooit gehoord van vroegtijdige veroudering? De term wordt vaak gebruikt als het over de huid gaat, maar kan ook op elk ander orgaan worden toegepast. De waarheid is dat deze aandoening optreedt wanneer cellen in ons lichaam afsterven vóór de periode die als normaal wordt beschouwd.
Omdat celvernieuwing tijd nodig heeft, veroudert het weefsel voortijdig. Superfoods die antioxidanten bevatten, kunnen dit proces vertragen.
Het immuunsysteem is zeer complex. En een van de voordelen die Superfoods voor de immuniteit bieden , is hun bacteriedodende en ontstekingsremmende werking dankzij stoffen als allicine en omega-3. Ze geven ook die extra kracht aan de cellen van het immuunsysteem om goed te werken, zoals vitamine C.
Ondanks al deze voordelen die we noemden, kunnen we zeggen dat Superfoods ook de kwaliteit van leven en welzijn helpen verbeteren. Een goede gezondheid is tenslotte een van de voorwaarden voor deze twee factoren, nietwaar?
Wat we vaak nodig hebben om meer persoonlijke voldoening te bereiken, is een gezondere levensstijl leiden en een functioneel lichaam hebben. Met andere woorden, het voldoet met grote bereidheid aan al uw eisen. Daarom kunnen deze voedingsmiddelen helpen.
De voordelen van Superfoods zijn werkelijk ongelooflijk, dat kan ik je vertellen. Dit roept echter veel twijfel op over de manier waarop deze items in het lichaam werken. Daarom leggen we uit hoe de daarin aanwezige componenten werken om dit probleem te verduidelijken.
Probiotica zijn voedingsmiddelen die goede bacteriën bevatten die de darm bevolken, de spijsvertering bevorderen en het orgaan beschermen tegen infecties.
Van daaruit kunnen probiotica ons op verschillende manieren helpen, zoals het verbeteren van de immuniteit en de darmtransit, het voorkomen en behandelen van maag-darmkanaalproblemen. Wie had gedacht dat micro-organismen onze bondgenoten zouden kunnen zijn?
De gelijkaardige naam als de vorige is geen toeval. Als probiotica nuttige bacteriën bevatten, dienen prebiotica als voedsel zodat ze zich kunnen ontwikkelen en goed kunnen werken.
Micro-organismen moeten immers ook goed eten, toch? Met andere woorden: deze superfoods helpen de darmflora te versterken, waardoor deze beter bestand is tegen agressieve middelen.
We hebben er in dit bericht al over gesproken, maar nu zul je begrijpen hoe ze werken. De waarheid is dat antioxidanten vrije radicalen bestrijden, die op hun beurt producten zijn van onze stofwisseling.
Hoewel iedereen deze middelen heeft, oxideren ze de cellen als ze in een te grote hoeveelheid aanwezig zijn, waardoor ze eerder afsterven. Gelukkig heeft de natuur ons antioxidanten gegeven om deze rekening in evenwicht te brengen en vroegtijdige veroudering te voorkomen.
Het is de laatste tijd een zeer bekende stof. Wie heeft er nog nooit gehoord van omega-3-capsules? Weet dat veel voedingsmiddelen bronnen zijn van deze reeks essentiële vetzuren, die we niet zelf produceren, maar die wel noodzakelijk zijn.
Dit goede vet werkt ontstekingsremmend in het lichaam. Bovendien kan het de bloedvaten beschermen tegen schadelijke vetten. Daarom is het geweldig voor de gezondheid van hart en hersenen.
Het belang van vezels is niet alleen voor het reguleren van de darmen en ervoor zorgen dat we correct naar het toilet gaan. Ze hebben ook andere ongelooflijke functies die onze gezondheid verbeteren. Bijvoorbeeld:
zijn prebiotica;
verhoog de verzadiging;
verminderen de opname van vetten en suikers.
Op deze manier helpen ze een gezond lichaamsgewicht te behouden, cholesterol en diabetes te behandelen , naast alle voordelen die we hebben bij de goede werking van het maag-darmkanaal.
Isoflavonen zijn elementen die in sommige voedingsmiddelen voorkomen en die op oestrogeen lijken. Tijdens de menopauze vermindert dit vrouwelijke hormoon in het lichaam drastisch, waardoor vrouwen verschillende ongemakken ervaren, zoals opvliegers, angst, slapeloosheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarom zijn Superfoods die isoflavon bevatten in staat de symptomen van deze levensfase te verlichten .
Ben je benieuwd wat deze sensationele voedingsmiddelen zijn? Het beste is dat ze binnen ons bereik zijn, het is niets bijzonders. Misschien consumeer je er al regelmatig van, maar je hebt alleen nog niet alle krachten ontdekt die ze bieden. Laten we eens kijken wat ze zijn?
Yoghurt is heerlijk met een vleugje kindertijd, toch? Naast dat het erg lekker is, is de natuurlijke en gezonde versie ervan (zonder suikers en bewaarmiddelen) een geweldig probioticum. Het is ook rijk aan calcium en een geweldige bron van eiwitten. Het dient als aanvulling op het ontbijt of als middagsnack en als ingrediënt in de meest uiteenlopende recepten, zowel zoet als hartig.
Chia is een zeer krachtig zaad. Bevat oplosbare vezels die bij contact met water een gel vormen, waardoor het gevoel van verzadiging wordt bevorderd en de opname van vetten en suikers uit maaltijden wordt verminderd. Het is rijk aan omega-3 en kan worden gebruikt als eivervanger in brood- en cakebereidingen.
Voor een goede vervanging van elk ei maalt u een eetlepel chia tot bloem, mengt u met 3 eetlepels water en laat u dit 30 minuten staan. Gebruik het dan gewoon in recepten.
Lijnzaad is ook een zaadje met krachten die sterk lijken op die van chia. Het bevat omega-3, eiwitten en vezels en vervangt ook eieren in bereidingen. Lijnzaadmeel wordt veel gebruikt om de meest uiteenlopende gerechten te verrijken. Je kunt het in brooddeeg, cakes en koekjes, broodvlees doen of gewoon over soepen en salades strooien.
Net als yoghurt is kefir niets meer dan een melksoort die wordt gefermenteerd door een groep goede bacteriën, oftewel: een probioticum. De smaak is zuurder en licht koolzuurhoudend. Wist je dat het ook mogelijk is om dit thuis te doen?
Om dit te doen, heb je kolonies van specifieke micro-organismen nodig. Ze zien eruit als kleine witte korrels, die zich voeden met melksuiker. Er is ook waterkefir, die wordt geproduceerd met specifieke bacteriën, water en suiker. Het is geweldig voor degenen die om de een of andere reden geen melk consumeren.
Kombucha is thee die wordt gefermenteerd door bacteriën en gisten en is tevens een probioticum. Het wordt meestal gemaakt met zwarte thee of groene thee, maar het kan ook worden gemaakt met elke andere infusie die zoet is en geen natuurlijk bactericide bevat. Het is koolzuurhoudend en licht zuur, daarom is het populair bij degenen die de voorkeur geven aan een natuurlijke en gezonde drank.
Nog eentje voor de probioticagroep. Zuurkool, een delicatesse die in Duitsland veel wordt geconsumeerd, wordt gemaakt van kool die wordt gefermenteerd door nuttige bacteriën uit de groente zelf en uit de omgeving .
Het is rijk aan vitamines, mineralen en vezels omdat het al deze voedingsstoffen uit de groente behoudt, zelfs na de gisting. Het is een geweldige aanvulling op varkensvlees en worst.
Havermout kan meer voor uw gezondheid doen dan alleen maar gezond voedsel zijn. De waarheid is dat de hele korrel van deze ontbijtgranen vezels van uitstekende kwaliteit bevat, die zowel helpen bij de darmtransit als om het suiker- en vetgehalte in het bloed te verminderen.
Haver bevat ook vitamine E en mineralen zoals zink, ijzer en calcium. Daarom is het een zeer rijke bron van koolhydraten die naast het leveren van energie ook veel voedingsstoffen met zich meebrengt.
Je hebt het niet verkeerd gelezen. Cacao is, net als chocolade, ook een Superfood. Het bevat tenslotte zeer belangrijke antioxidanten, flavonoïden genaamd, die alle voordelen bieden waar we het al over hadden.
Verder bevat het cafeïne – dat stimulerend is en helpt bij het concentreren – en tryptofaan – een essentieel aminozuur voor de aanmaak van serotonine (het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van plezier en welzijn). Om deze reden is gezonde chocolade een goede voeding, zolang deze maar 70% cacao of meer bevat.
Wist je dat quinoa wordt beschouwd als een van de meest voedzame groenten? Het bevat alle essentiële aminozuren. Dit betekent dat het eiwit goed door het lichaam wordt gebruikt.
Verder bevat het B-vitamines, omega 3 en 6 , vezels, calcium en meer ijzer dan bonen. Het consumeren ervan is heel eenvoudig: kook het gewoon met groenten of rijst, of voeg het toe aan salades en soepen. Het is heerlijk!
Ook wel paranoten genoemd, ze zijn lekker en heerlijk om te eten als je honger hebt. Als noot is hij rijk aan goede vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-3.
Het bevat vezels, die helpen bij het verzadigingsgevoel, en zeer belangrijke mineralen, zoals magnesium en selenium. In feite is het een van de grootste bekende bronnen van dit laatste mineraal, een superkrachtige antioxidant.
Noten, zo traditioneel met Kerstmis, worden niet alleen gebruikt om eten nog lekkerder en knapperiger te maken. Ze bevatten veel voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.
Omdat het oliezaad is, weten we al dat het naast vezels ook goede vetten bevat. Het verschil hier is de grotere hoeveelheid mangaan, een mineraal dat als antioxidant werkt en het hart beschermt.
Soja werd erg beroemd nadat ze haar krachten ontdekte die de symptomen van de menopauze helpen verlichten. Maar dat is niet het enige dat het tot een superfood maakt, weet je? Het wordt veel gebruikt in vegetarische en veganistische diëten vanwege het hoge eiwitgehalte.
Peulvruchten bevatten ook ijzer, vezels en omega-3. De derivaten ervan zijn geweldig om in uw dieet op te nemen, zoals melk, getextureerde soja-eiwitten en tofu. Geef altijd de voorkeur aan niet-GMO-soja, oké?
Knoflook wordt niet alleen gebruikt om voedsel lekkerder te maken, maar vervult deze functie ook heel goed. Het biedt ongelooflijke gezondheidseigenschappen, waaronder prebiotica.
Sommige vezels bevorderen de groei van goede bacteriën, terwijl allicine, een natuurlijk bactericide, slechte micro-organismen helpt elimineren. De smaakmaker bevat ook stoffen die het slechte cholesterol helpen verlagen.
Als jij een van de mensen bent die alleen op oudejaarsavond linzen eet , kun je deze gewoonte maar beter eens onder de loep nemen. De waarheid is dat deze peulvrucht zeer voedzaam is en het verdient om het hele jaar door op het menu te staan.
Het is rijk aan ijzer, vezels, eiwitten en vitamines. Het is een geweldige optie om het menu te variëren en niet alleen op bonen te vertrouwen, weet je? Verder kun je het toevoegen aan rijst, soep, salade maken en vele andere bereidingen.
Tomaat is een vrucht die zeer aanwezig is in onze gastronomie, of het nu gaat om salade, sauzen of vullingen. Maar wist je dat het ook een superfood is? Naast vezels, vitamines en mineralen bevat het lycopeen.
Lycopeen is niets meer dan het pigment dat de rode kleur geeft aan tomaten en andere rode groenten, zoals aardbeien en watermeloen. Het is een zeer krachtige antioxidant, die zelfs kanker helpt voorkomen. Wilt u uw eigenschappen nog meer activeren? Consumeer gekookte tomaten, zoals in sauzen en stoofschotels.
Een koude avocado-smoothie gaat altijd goed, toch? Zeker als we weten dat fruit heel goed is voor onze gezondheid. Als het in het verleden werd vermeden omdat het veel vet bevatte, weten we tegenwoordig dat dit kenmerk het voedzamer maakt.
De vetten in avocado zijn van de goede soort, zoals omega 3 en 6, waarover we hier al hebben gesproken over hun voordelen. Wat betreft andere voedingsstoffen bevat avocado weinig suikers, veel vezels en vitamines, zoals foliumzuur, B6, E en K.
Waarschijnlijk heb je ze nu in je koelkast liggen. Eieren zijn bronnen van eiwitten met een hoge biologische waarde en een gemakkelijke vertering, vooral eiwitten.
Dooiers bevatten choline, een fundamentele stof voor het behoud van celmembranen en een goed gezichtsvermogen, evenals calcium, ijzer, zink en vitamines. Vergeet het verhaal dat ze het cholesterol verhogen, want hun voordelen zijn groter dan dat.
In salade, op pizza of zelfs op brood. Olijfolie metextra vergine is heerlijk en heeft hartbeschermende krachten. Het is rijk aan omega 3 en 6 en andere belangrijke vetten voor het lichaam. Regelmatige consumptie van dit voedsel kan het goede cholesterol verhogen, wat de bloedvaten beschermt tegen slechte cholesterol.
Ze zeggen dat het niet goed is om het te verwarmen, maar dat is niet het geval. Je kunt er inderdaad mee koken, zolang je het maar niet verwarmt tot er rook uit komt. Gebruik olijfolie om kruiden te sauteren, vlees te grillen of een gerecht af te maken. Het is gewoon niet de moeite waard om misbruik van te maken. Matiging is altijd de sleutel tot goede voeding.
Zoals we al zeiden, is de kans groot dat je al een aantal van deze beroemde Superfoods consumeert, maar denk niet dat het voldoende is om jezelf ermee vol te proppen om superkrachten te verkrijgen en immuun te worden. Alles op onze menukaart moet met mate zijn en voldoen aan de voedingsbehoeften.
Bovendien is het noodzakelijk om Superfoods en een gezond dieet te combineren met regelmatige lichaamsbeweging en andere goede levensstijlgewoonten. Voedsel doet het werk immers niet alleen, toch? Nou, met dat gezegd, laten we naar het praktische gedeelte gaan?
Door dit artikel heen hebben we al enkele tips gegeven over hoe je sommige artikelen kunt consumeren, hiermee kun je rekening houden bij het bereiden van je eten. Een andere tip is om zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan Superfoods, maar dat betekent niet dat je er alleen van hoeft te leven, oké? Wat dacht je bijvoorbeeld van yoghurt met fruit mixen in plaats van een smoothie met melk? Je kunt ook haver, chia of lijnzaad toevoegen. Lekker, voedzaam en gezond.
Houd jij van chocolademelk, maar weet je dat conventionele melk geen goede optie is? Je kunt 70% cacao-chocoladepoeder gebruiken als prima vervanger, zowel in melk als in recepten . Met andere woorden, het idee is om een superfood altijd daar te plaatsen waar jij denkt dat het past. Zolang het binnen de voedingswaarden van je dieet valt uiteraard.
Als we een gezond voedingspatroon hebben, rijk en gevarieerd aan groenten en natuurlijk voedsel, consumeren we regelmatig Superfoods. Als we ons dus zorgen maken over een uitgebalanceerd menu, profiteren we al van alle voordelen die in de post worden genoemd.
Superfoods zijn foods die de normale functie van een levensmiddel, namelijk voeden, overstijgen. Omdat ze grotere hoeveelheden heilzame stoffen bevatten, werken ze samen met ons lichaam en verbeteren ze onze gezondheid, levenskwaliteit en welzijn. Daarom moeten we ze opnemen in een uitgebalanceerd dieet, gecombineerd met een gezonde levensstijl.
Voor alle foodies en culinaire liefhebbers is er goed nieuws: met de Tefal Actifry Extra…
Een soepmaker of soepkoker is ideaal voor bij je thuis in de keuken om op…
De tijden veranderen en tuinvuren, vuurpotten of vuurschalen worden weer steeds populairder. Ze creëren immers een ontspannen…
Infrarood licht kan erg nuttig zijn om spierpijn te verzachten , zoals contracturen, ischias, artritis, trekken... Ons…
Er zijn weinig dingen in het leven zo prettig als 's ochtends, zodra je wakker…
Wandelen is een aantrekkelijke activiteit waarmee je het lichaam in korte tijd kunt versterken. Maar helpt…