De beste Champagne of Bubbeltjeswijn is een symbool van vreugde, feest, luxe en onderscheid. Sinds de zeventiende eeuw, toen het Franse hof het in de mode maakte, werd het de favoriete drank van de Europese adel en bourgeoisie. Zonder twijfel voldeed het aan alle eisen om een elitaire wijn te zijn, het was duur, nieuw en zeldzaam.
De oorsprong van champagne gaat, net als die van andere mousserende wijnen, terug tot 1681 , toen een benedictijner monnik, Dom Perignon, erin slaagde een rustieke wijn uit de Franse Champagnestreek te bottelen die kan borrelen na toevoeging van suiker in een fles. Helaas verdween het effect na een tijdje, maar ondertussen was het een jonge, frisse wijn, met een aangename afdronk, hoewel nog steeds erg ver van de huidige champagne.
Wie heeft champagne uitgevonden?
Traditie – door velen in twijfel getrokken – schrijft de ontdekking van champagne toe aan Dom Pierre Pérignon , een Franse benedictijner monnik die leefde tussen 1638 en 1715 en die een groot deel van zijn 77 jaar van zijn leven doorbracht in de abdij van Hautvilliers, gelegen in het hart van de regio van de Champagne (de regio waar champagne wordt gemaakt).
Volgens de legende bedacht hij de formule voor champagne (de beroemde dubbele fermentatiemethode) door puur toeval en dat toen hij voor het eerst die mousserende wijn dronk en de explosie van al die bubbels in zijn mond voelde.
Waar komen de bubbels vandaan?
Er zitten meer dan zeven miljoen bubbels in elke fles, een miljoen in elk glas.
Champagnebellen zijn het resultaat van een schimmel: gist. Deze microscopisch kleine schimmel heeft suiker nodig om te leven, en wanneer hij het consumeert, komt er een gas vrij: koolstofdioxide.
Gist is verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in alcohol via een proces dat fermentatie wordt genoemd.
Champagne wordt gemaakt door middel van een dubbel fermentatieproces . Bij de eerste gisting ontstaan er nauwelijks belletjes, omdat de druiven waar deze wijn van gemaakt wordt niet heel zoet zijn, dus weinig suikers hebben en in ieder geval de koolzuur laten ontsnappen.
Maar bij de tweede gisting voegen de champagneproducenten een beetje suiker en meer gist toe aan de wijn en sluiten de flessen hermetisch af met dikke stoppen gemaakt van een speciale kurk.
De gist vergist de suiker en produceert grote hoeveelheden kooldioxide, die dit keer niet kan ontsnappen en in de fles blijft. De champagne krijgt zo een hoger alcoholgehalte en is gevuld met bubbelende moleculen.
In elke fles champagne heerst een zeer hoge druk, het equivalent van zes atmosfeer . Om je een idee te geven, die staat gelijk aan drie keer de bandenspanning van een auto.
Het is alleen champagne als het Frans is
En met name alleen als de druiven waarmee hij is gemaakt uit de Champagnestreek komen (waar drie variëteiten groeien: pinot noir, pinot meunier en chardonnay) en als de wijn is gemaakt volgens de traditionele methode van dubbele gisting. zogenaamde ‘champenoise methode’).
Om champagne te zijn, moet het bovendien minstens 15 maanden gerijpt zijn , zoals het verouderings- en rijpingsproces van wijnen wordt genoemd om de beste nuances en aroma’s eruit te halen.
Wat is er bijzonder aan de Champagnestreek?
De streek waar champagne geboren wordt, ligt bijna in het uiterste noorden van Frankrijk. Het is een van de meest uitgestrekte wijngaardgebieden in Europa, de tweede alleen voor het zuidelijke deel van Engeland.
Een van zijn eigenaardigheden is dat de bodem kalkhoudend is, waardoor het water en warmte vasthoudt, de drainage bevordert en de druiven een heel bijzondere mineraliteit krijgen. In de Champagne is er in totaal 34.000 hectare aan wijngaarden. In 2016 werd die regio uitgeroepen tot werelderfgoed.
De beste Champagne of Bubbeltjeswijn is vooral zijn prijs in goud waard.
Champagne heeft meestal een zacht gouden kleur en is vooral zijn prijs in goud waard. Het is zeldzaam om een fles van die mousserende wijn in winkels te vinden voor minder dan 30 euro, en er zijn er die voor enkele duizenden euro’s worden verkocht.
Een hectare wijngaarden in de Champagnestreek kost meer dan een miljoen dollar.
En daar komt nog bij dat de Avenue de Champagne, in de stad Epernay, een van de duurste straten ter wereld is.
De reden? Het strekt zich uit over een kilometer en is de thuisbasis van grote champagnehuizen, zoals Pol Roger, Mercier of Moët & Chandon.
En, bovenal, onder die laan zijn er 110 kilometer aan kelders en gangen van wijnhuizen die, bij een constante temperatuur van tussen de 10 en 12º C en beschermd door het donker, meer dan 200 miljoen flessen champagne huisvesten die een enorm fortuin waard zijn.
Hoe drink je de beste Champagne of Bubbeltjeswijn?
Koud maar niet ijskoud. De ideale temperatuur is volgens de experts 8º C. Als de temperatuur lager is, gaan sommige van de aroma’s verloren, hoewel ze ook waarschuwen dat sommige variëteiten beter tussen 10-12º C kunnen worden geconsumeerd, zodat al hun kwaliteiten naar voren komen.
De beste manier om champagne te koelen is in een champagnekuip gevuld met ijs, waar het ongeveer 20-30 minuten moet blijven staan. Als het in de koelkast wordt gekoeld, moet het vier uur in het minst koude deel ervan worden gedaan om te voorkomen dat sommige van zijn eigenschappen verloren gaan.
Het is absoluut verboden om het in de vriezer te koelen , het zou heiligschennis zijn. En het wordt ook sterk afgeraden om het in eerder bevroren glazen te serveren, omdat dat de bubbels zou aantasten.
De meeste fijnproevers waarschuwen dat het geserveerd moet worden in glazen die alleen met de hand zijn gewassen met heet water, zonder enige vorm van zeep of wasmiddel, omdat deze de bubbels kunnen aantasten.
De fluitglazen die jarenlang werden gebruikt om champagne te drinken, zijn nu in onbruik; specialisten adviseren het gebruik vantulpvormige glazen, omdat deze de bubbels de ruimte geven die ze nodig hebben en tegelijkertijd de aroma’s concentreren.
Om de beste champagne of bubbeltjeswijn te serveren, pak je de bodem van de fles (nooit de hals) en giet je de inhoud in het glas in een langzame, gestage stroom, zodat de bellen zich rond de zijkanten van het glas verzamelen.
Serveer champagne niet in één keer in een glas maar in ieder geval in twee fasen , zodat de bubbels beter tot rust kunnen komen. Vul het glas nooit meer dan tweederden vol.
En een laatste waarschuwing: als een fles champagne eenmaal is geopend, is er absoluut geen methode waarmee je die wijn met al zijn eigenschappen intact kunt bewaren.
Verschillende merken van de beste Champagne of Bubbeltjeswijn
MOËT & CHANDON
De legendarische Moët & Chandon viert 270 jaar als ‘s werelds meest geliefde champagne. Al meer dan een kwart millennium deelt de beroemde Franse wijnmaker de magie van champagne over de hele wereld. Elk glas loopt over van de kenmerkende waarden van het huis van geschiedenis, vrijgevigheid, savoir-faire, succes, durf en elegantie – waarden die nog steeds de kern vormen van zijn wereldwijde aantrekkingskracht. Tegen het einde van de 18e eeuw werd Jean-Remy Moët, kleinzoon van oprichter Claude Moët, beroemd als de man die champagne aan de wereld introduceerde. De belangrijke figuren uit die tijd, van de markiezin de Pompadour tot Talleyrand tot Napoleon, werden al snel verliefd op de bruisende wijn van het huis. Moët & Chandon was al snel het icoon van succes en elegantie dat het tot op de dag van vandaag blijft.
Deze Moët & Chandon Impérial Brut verpakking wordt met twee glazen geleverd, waardoor je op een ideale wijze kennis kunt maken met de huisstijl van het merk. Deze wijn is droog, fruitig en levendig van smaak. Deze verpakking is door z’n luxe uiterlijk uitermate geschikt om cadeau te doen.
Frisse toetsen van vers fruit en zachte invloeden van bloemen, noten en granen vullen elkaar smaakvol aan. Deze Brut is uitstekend in balans. Geniet voortaan altijd in stijl van deze champagne met gebruik van je originele Moët & Chandon glazen. Meer info…
TAITTINGER
Het Maison Forest-Fourneaux, opgericht in 1734, werkte samen met de benedictijnenabdijen die de mooiste wijngaarden van de Champagne hadden. Pierre Taittinger kocht het Domaine en het Château de la Marquetterie in 1932 en liet zijn zonen na om het huis jaar na jaar zijn adellijke brieven te schenken. Het was in 2006 dat Pierre-Emmanuel Taittinger de leiding van Champagne overnam, waardoor uitmuntendheid zijn obsessie werd: “De naam van onze familie op een fles hebben, legt te allen tijde verantwoordelijkheid en eisen op. Deze handtekening draagt zowel de knowhow van het verleden als de toewijding aan morgen.” Een visie die wordt gedeeld door Vitalie Taittinger, dochter van Pierre-Emmanuel, president van het bedrijf sinds januari 2020.
Taittinger Brut Prestige Rosé is een vrouwelijke champagne, charmant en verleidelijk. Subtiel en harmonieus. Taittinger Brut Prestigee Rosé verblijft minimaal 3 jaar in de kelders om zijn bouquet ronder te maken en zijn fruitige karakter verder te ontwikkelen. Meer info…
LOUIS ROEDERER
De cuvées van het Huis van Louis Roederer zijn de vrucht van geduldig werk met fundamentele ingrediënten, de samenwerking van experts, een zoektocht naar de perfecte balans en winterharde en genereuze druiven, geteeld in de Champagne-bodem, die een wijn produceren met een zomers karakter en kristallijne elegantie.
Toen hij in 1833 het Champagnehuis erfde, nam de estheet en ondernemer Louis Roederer een visionaire benadering om zijn wijnstokken te verrijken, met als doel elke fase van de creatie van de wijn onder de knie te krijgen. Hij smeedde de unieke stijl, het karakter en de smaak van de wijn. In het midden van de negentiende eeuw verwierf Louis Roederer enkele van de grand cru-wijngaarden van Champagne – een aanpak die in schril contrast stond met de hedendaagse praktijken. Terwijl andere huizen hun druiven kochten, voedde Louis Roederer zijn wijngaarden, maakte hij zich vertrouwd met de specifieke kenmerken van elk perceel en verwierf hij methodisch het mooiste land. Het leidende principe van Louis Roederer was dat alle grote wijn afhankelijk is van de kwaliteit van de bodem, een passie voor traditie en een scherpzinnige visie op de toekomst; de roem en reputatie van het Huis van Louis Roederer was stevig gevestigd. Zijn erfgenaam, Louis Roederer II, was even verlicht en nam de gewetensvolle benadering van zijn vader over van de productie van champagne, patrimoniaal landgoedbeheer en instinctieve durf.
Louis Roederer Cristal Brut is een prestigieuze champagne, welke in 1876 voor het eerst voor Alexander II van Rusland gecreëerd werd. Louis Roederer Cristal was tot 1945 niet commercieel beschikbaar. In de jaren 1990 tot 2000 werd het vooral geassiocieerd met de rap en hip-hop cultuur. Hoort tot de beste champagne of bubbeltjeswijn. Meer info…
PIPER-HEIDSIECK
Florens-Louis Heidsieck,
Elk groot verhaal begint met een ontmoeting. Agathe Perthois was de inspiratie, de reden waarom Florens-Louis Heidsieck ernaar streefde om een “wijn die glimlacht” uit te werken. Een ongelooflijke onderneming voor de jongeman, oorspronkelijk uit Duitsland, die in 1777 voor het eerst de Champagnestreek en zijn wijnen ontdekte. Liefde getroffen en gedreven door een voorliefde voor avontuur, niets kon het vasthoudende genie stoppen.
Marie Antoinette, eerste merkambassadeur
En waarom niet “een cuvée die een koningin waardig is?” Toen hij in 1785 het bedrijf “Heidsieck & Cie” oprichtte, streefde de ambitieuze zelfstarter een bijzondere droom na: hij wilde Marie Antoinette verblinden met de fijne en vrolijke bubbels van zijn champagne. Toen hij zijn eerste cuvée aan de koningin gaf, was het liefde bij de eerste slok en zij zou de eerste “Heidsieck & Cie” -ambassadeur worden. En als het geluk komt voor degenen die durven, zou Florens-Louis Heidsieck in datzelfde jaar trouwen met Agathe Perthois, zijn grote liefde.
Het perfecte paar
Twee mannen, eerst Christian Heidsieck (de neef van Florens-Louis) gevolgd door Henri-Guillaume Piper, sloten zich aan bij de Reims-onderneming. Ze werden al snel onafscheidelijk en zouden samen de reputatie van het Champagnehuis tot ver buiten de grenzen van Frankrijk bevorderen. Toen Florens-Louis in 1828 overleed, besloot het mythische duo het avontuur zij aan zij voort te zetten. Hoort bij de De beste Champagne of Bubbeltjeswijn
Piper-Heidsieck Brut is de klassieke expressie van dit toonaangevende champagnehuis en vormt al jaren het hart van het assortiment. De Brut is een droge, soepele en levendige non-vintage champagne met een verfijnd karakter. Een assemblage van pinot noir, pinot meunier en chardonnay wijnen, waarvan 20-30% réserve wijnen betreft, zorgt voor een ongekende balans en structuur. Meer info…