Het geheim van Kamado koken

Het geheim van Kamado koken

Het geheim van Kamado koken

Het geheim van Kamado koken: De kamado is een keramische grillkeuken van Japanse origine waarmee je kookt op de barbecue, oven, wok, rook en lage temperatuur. Je kunt zelfs paella, brood en pizza maken.

Wat is het geheim van een Kamado?

Kamado is een keramiekoven die werkt met houtskool, deze is gesloten en eivormig van vorm. Hoewel de vorm misschien merkwaardig is, is het een van de geheimen dat het zo efficiënt is bij het koken met minimaal houtskoolverbruik.

Het bakken in klei- en keramische ovens wordt al millennia gedaan in China, Japan en India, zeer efficiënte materialen die warmte vasthouden. De kamado is een moderne versie van de Chinese mushikamado die dienst deed als rijstkoker. De mushikamado was een aarden pot met een koepelvormig deksel van klei.

De huidige kamado-modellen zijn gemaakt van keramiek in plaats van klei, omdat keramiek een veel beter bestand is tegen temperatuurveranderingen en schokken. Dit geeft een bijna eeuwige levensduur aan kamado barbecues met goede zorg.

Bovendien bevat de huidige kamado twee elementen: een vuurpot voor gebruik met houtskool en de deflector, de laatste wordt soms apart verkocht. Deze twee accessoires geven de kamado een grote veelzijdigheid, hij kan bijna een gerecht bereiden en het onderscheidende punt markeren met een normale houtskoolbarbecue.

kenmerken van de Kamado – constructie, Het geheim van Kamado koken

Productiemateriaal

Het belangrijkste kenmerk is de constructie van de dikke vuurvaste keramische wanden en bekleed met email. Dankzij het keramiek en de coating is het bestand tegen omgevingsfactoren en vuur, die de aantasting van andere materialen veroorzaken, zoals metalen barbecues.

Hoewel er merken zijn die metalen “kamados” verkopen, zijn de authentieke gemaakt van keramiek, een materiaal dat ze uitzonderlijke eigenschappen geeft. De metalen exemplaren zouden een verbeterde versie zijn van een gesloten barbecue.

Koepelvormig deksel

Net als zijn voorganger hebben de kamado barbecues een koepelvormig deksel van keramiek en net als de body geëmailleerd. Het is ook met scharnieren aan het lichaam bevestigd.

Het deksel maximaliseert de efficiëntie van het vasthouden van warmte, omdat er niets inefficiënter is dan koken in een pan zonder deksel of een open grill. De kamado kan tot 18 uur koken op een enkele lading houtskool van 3 kg.

Ventilatiesysteem

De kamado oven heeft een ventilatiesysteem op de deksel om de tocht te reguleren en hete lucht en rook af te voeren. Bovendien heeft het in het onderste deel een deur om de luchtinlaat te regelen en de as te legen.

Vuurpot

Binnenin zit een vuurpot van keramiek en een metalen rooster waar de houtskool in wordt geplaatst. Het bovenste deel van de vuurpot is waar de accessoires zoals de deflector of grill worden geplaatst om te kunnen koken.

Ingebouwde thermometer

De Japanse kamado wordt geleverd met een ingebouwde thermometer, meestal in de koepel, voor exacte controle van de binnentemperatuur. Want met deze oven kook je op hoge en lage temperaturen.

Accessoires

Naast de typische barbecue-accessoires zoals tangen, handschoenen, pook, beschermhoes en andere, zijn er een aantal basisaccessoires, die meestal worden meegeleverd.

Grill: om een ​​goede barbecue te bereiden is de kamado ideaal voor alle soorten voedsel zoals groenten, vis, schaaldieren en vlees. Heel praktisch zijn ook de roestvrijstalen grills in de vorm van een plank die op verschillende hoogtes per gerecht kunnen worden gekookt.

Deflector: het is een rond keramisch stuk dat warmte afvoert en gelijkmatig verdeelt, zodat je kunt koken met indirecte warmte. Er zijn ook halfronde deflectors, deze geven meer flexibiliteit, omdat ze er één of beide tegelijk kunnen plaatsen. De deflector is een onmisbaar accessoire bij het koken op lage temperaturen of bij het gebruik van de kamado-oven voor brood, pizza, cake; maar het is niet altijd inbegrepen.

Ondersteuning: kamado-grills zijn, omdat ze van dik keramiek zijn gemaakt, behoorlijk zwaar, daarom hebben ze een metalen steun en de grotere hebben wielen. De mini kamado zijn de enige die geen ondersteuning hebben.

Opklapbare planken: sommige modellen hebben zeer praktische opklapbare planken in de steun verwerkt.

Voordelen van Kamado, Het geheim van Kamado koken

Veelzijdigheid

Veelzijdigheid is het belangrijkste kenmerk van kamado barbecues, want met een enkel apparaat heb je een keramische oven, een barbecue, een rookoven en een lage temperatuur kooktoestel.

Je kunt gegrild vlees, een pizza, een stoofpotje, een paella maken, kamado kent geen grenzen. Dat komt door de accessoires waarmee je indirect of direct, met of zonder rook, kunt koken.

Bovendien kunt u dankzij het geïntegreerde dubbele ventilatiesysteem en de thermometer koken op 50ºC of temperaturen tot 450ºC bereiken, afhankelijk van het model. Elk koken dat onder de 100 graden Celsius plaatsvindt, wordt als een lage temperatuur beschouwd.

Weinig onderhoud en eenvoudige reiniging

Onderhoud en reiniging is minimaal, het is ook nog eens heel eenvoudig. De kamado werkt als een zelfreinigende oven, doordat hoge temperaturen (boven 400ºC) organische stof in as veranderen.

Dan hoef je alleen nog maar af en toe de as te verwijderen, wat makkelijker is dan een standaard houtskoolbarbecue.

Zeer duurzaam

Een goed verzorgde high-end kamado is voor het leven en meer. Volgens experts zouden toekomstige generaties het kunnen erven en in perfecte staat blijven voor uw kleinzoon om te gebruiken in zijn barbecues.

Bovendien, omdat het is gemaakt van keramiek, lijdt het niet aan dezelfde verslechtering als plaatmetalen barbecues of metalen “kamados” die corroderen wanneer ze worden blootgesteld aan de elementen. Ook is het altijd een goed idee om de kamado te beschermen met een hoes.

Veiligheid

Er zijn twee redenen waarom kamado-barbecues veiliger zijn dan andere kookmethodes:

  • de kolen zijn binnen en in het onderste gedeelte beschermd, een gebied waar geen toegang is.
  • Hoewel het zeer hoge kooktemperaturen kan bereiken, wordt het niet naar buiten overgedragen. De kamado wordt heet maar niet zo erg dat hij brandt.

Er is alleen een probleem en dat zijn de flitsen, maar als je weet hoe je de kamado moet gebruiken kun je ze makkelijk vermijden, hieronder in de gebruikstips vertel ik je meer over dit onderwerp.

Laag verbruik

Deze ovens zijn zeer efficiënt dankzij de dikke keramische laag en het deksel waardoor het verbruik van kolen zeer laag is.

Het kan tot 18 uur op lage temperatuur koken met een enkele lading houtskool van ongeveer 3 kg. Vergeleken met een standaard houtskoolbarbecue is de besparing op houtskool tot 40%.

Hoewel het kopen van een kamado niet goedkoop is, zal het eens de investering gedaan is goedkoper zijn dan welke andere kookmethode dan ook.

Snelle ontsteking van sintels

In vergelijking met een normale grill gaat het ontsteken van de sintels veel sneller dankzij het treksysteem en het schoorsteeneffect van de koepel. In slechts 15 minuten heb je de oven heet om op de kolen te koken.

Rookuitstoot

De kamado geeft in gesloten toestand bijna geen rook af, behalve bij vlees met vet of bij het roken. Al is het in het geval van roken vooral stoom uit de natte houtsoorten die gebruikt worden om te roken.

Smaak en textuur

Hoewel dit het laatste punt op de lijst is, is het een van de belangrijkste. De kamado geeft een unieke smaak en textuur aan elk gerecht dat erin wordt gekookt dankzij het koken op de kolen. Bovendien zorgt de eivormige vorm ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en zo gelijkmatig kookt, met behoud van de eigen sappen van het voedsel.

Het geeft ook de mogelijkheid om gerookt te maken, een andere techniek om voedsel op smaak te brengen van het hout naar keuze. 

Nadelen van Kamado, Het geheim van Kamado koken

De Prijs

De prijs van een kamado is duur, zelfs mini kamado’s zijn dat. Maar als je een goede kwaliteit koopt, zorg er dan goed voor, hij kan een leven lang meegaan. Het is een flinke investering maar dan is het verbruik minimaal.

Zwaar

De grote modellen hebben weliswaar wielen, maar het zijn erg zware ovens en het is niet handig om ze te verplaatsen. Bovendien, nadat je het eenmaal hebt verplaatst totdat je het op zijn plaats hebt gezet, wil je het niet langer blijven verplaatsen.

Moet buitenshuis worden gebruikt

De kamado’s zijn ontworpen om buiten te gebruiken, ook al is de rookontwikkeling minimaal. Afhankelijk van wat je kookt, kan het ook worden gebruikt in zeer goed geventileerde interieurs.

Complexer gebruik dan een barbecue

Bijna iedereen met een beetje verlangen kan een barbecue maken, hoewel er ook technieken en trucs zijn die elke barbecuer zou moeten kennen, gaat het makkelijker dan met deze keramische ovens. De kamado vereist wat meer kennis en vaardigheden, ook niet te ingewikkeld, maar het kost tijd om te onderzoeken en te proberen totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Is het de moeite waard om Kamado te kopen?

De miljoen Euro vraag is of het de moeite waard is om een ​​kamado te kopen. Het antwoord is volmondig ja, maar alleen in het geval dat u het gaat gebruiken, anders is het niet de moeite waard om zo’n grote investering te doen.

Als je één keer per maand wilt grillen en niets meer, kun je beter een standaard barbecue kopen. Hoewel het van slechte kwaliteit is en niet zo duurzaam, kun je voor de prijs van een kamado meerdere goedkope barbecues kopen.

Zelfs als je de beste Weber-barbecue koopt zoals die in de link, de Roll Royce onder de barbecues. Het is een gesloten barbecue van verglaasd staal, met een rookoven en de mogelijkheid om thuis op lage temperatuur te koken. De prijs is hetzelfde als een mini kamado waar je heel weinig eten kunt koken.

Kortom, de kamado is de moeite waard als je er vaak mee gaat koken op de grill, anders wordt het een mooie en dure terrasdecoratie.

Tips voor gebruik en veiligheid, Het geheim van Kamado koken

Organische koolstof

Zorg ervoor dat je houtskool van goede kwaliteit gebruikt, bij voorkeur wat biologische houtskool die geen chemicaliën bevat, zoals brandstoffen of aanmaakblokjes. Omdat het voedsel anders besmet raakt met deze chemicaliën en omdat het keramiek poreus is, zal het deze ook opnemen.

In gebruikname

Zoals elke keramische pot, tajine of keramische oven, kan deze voor het eerste gebruik worden uitgehard. Wat er wordt gedaan, is om het een eerste keer te gebruiken zonder voedsel.

Oppervlak waar het moet worden geplaatst

Als je een mini kamado koopt die zonder standaard wordt geleverd, plaats deze dan op een oppervlak dat niet wordt aangetast door hitte.

Buitengebruik

Hoewel de uitstoot van rook erg laag is, is het handig om het buiten of binnen te gebruiken, zeer goed geventileerd.

Kijk niet door het schot

Om veiligheidsredenen mag je niet door het schot in de koepel kijken terwijl de kamado in werking is, omdat je het risico loopt jezelf te verbranden.

Vermijd kamado-flitser

Iets wat heel gewoon is, maar makkelijk te vermijden is, zijn flashbacks.

Dit zijn uitbarstingen die optreden bij het koken op hoge temperatuur en het deksel abrupt wordt geopend, waarna de plotselinge toevoer van zuurstof de ontsteking van de gassen veroorzaakt die zich binnenin bevinden.

De manier om de flits te vermijden is door een tweetraps opening van de kamado te maken, een klein spleetje wordt een paar seconden geopend zodat er een beetje lucht naar binnen komt en dan is deze helemaal open.

conclusie over het geheim van Kamado koken.

Als je gezond wilt eten en een culinaire sprong wilt maken, is kamado een uitstekende manier om dat te doen. Eet smakelijk!

Als je dit artikel leuk vond, deel het dan, dat helpt me enorm om meer mensen te bereiken. 

Het geheim van Kamado koken, Waar kan je een Kamado online kopen?

Het geheim van Kamado koken bekijk het op Amazon.
Het geheim van Kamado koken, vind je bij Bol.

Deze artikels zullen je ook interesseren.

Informatie over Kamado.
Kamado apparaat, zo haal je het maximale er uit.
Kamado Joe
Big Green Egg
Kamado oven
Welke is het beste Kamado apparaat het geheim vindt je hier.
De oude Kamado oven nu weer in gebruik.
error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden op facebook. Wil je onze nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je nu in via onderstaand E-mail icoon.