Kamado, de oude oven die weer in de mode is
Kamado, de oude oven die weer in de mode is: Deze eeuwenoude grill van Japanse oorsprong bereikt een temperatuur tot wel 400ºC.
Het kost ongeveer 1.000 euro -of meer- en is een gewild object geworden voor diegenen die de kunst van het barbecueën naar een ander niveau willen tillen.
Eigenlijk wordt deze veelzijdige oven van Aziatische oorsprong gemaakt met klei al duizenden jaren gebruikt, maar de laatste tijd is hij populair geworden in restaurants en huizen. In die mate dat er op dit moment een wachtlijst is om er een te krijgen.
Het is veel meer dan eten. Het is cultuur, het is leuk, het is leren, het is eten.
Oven of barbecueën? Oven, zeggen de meeste experts in barbecueën.
En hoe werkt een kamado? Wat maakt het zo speciaal? Aan de basis heb je houtskool nodig. Het keramische gewelf, het onderste en bovenste dubbele treksysteem en het deksel zorgen voor de eigenaardigheden bij het koken.
Het gaat niet alleen om het bereiken van een hoge en blijvende temperatuur, maar ook om een beheersbare temperatuur dankzij dat dubbele boven- en ondertreksysteem waarmee je bijvoorbeeld urenlang vlees kunt garen op 70 graden.
Het is niet voor wie een beetje spek wil roosteren op de zondagse barbecue.
Het is een paard met veel kracht, als je weet hoe je ermee om moet gaan, is het geweldig, maar je moet het leren beheersen, want als het wordt meegesleept, is het een hel. Een van de voordelen is de recirculatie van warmte die het mogelijk maakt om op een homogene manier te koken. Ook dat het veel warmte biedt en lange tijd met weinig kolen en dat het daarnaast ook nog gebruikt wordt om te roken.
“Keramiek is essentieel en omdat het wordt gekookt door de bovenste koepel te sluiten, zorgt de luchtcirculatie voor een sappigheid en smaak die het uniek maken”.
Voor lang koken, kleine hoeveelheden en diep roken is het onverslaanbaar, degenen die het hebben gebruikt, zijn het erover eens. En krijg je dat ook niet met een barbecue?
Je kunt deze temperatuurregeling proberen met een model met deksel, Maar omdat het metaal is, zal het in geen geval mogelijk zijn om de warmte zo lang vast te houden.
Ook de temperatuur die hij kan bereiken en het koepelvormige ontwerp doen denken aan een pizzaoven.
Het is niet voor degenen die op zondag een beetje spek willen roosteren, maar als je het ‘s ochtends graag aanzet en 5 of 6 uur achter elkaar kookt, is het perfect.
En niet alleen vlees. Naast rijstgerechten en groenten. Een hele bloemkool voor een paar uur in de kamado is heerlijk, zeker een aanrader.