Koffie het zwarte goud
Hallo, Ik ben Charlotte en zal je alles vertellen over Koffie het zwarte goud in ons kopje.
“één kopje koffie van VOF De Kunst” wie kent dit nummer niet en het klinkt ongelooflijk, je zingt het direct mee. Het nummer geschreven in 1985 door twee Brazilianen en uitgebracht in 1987 met Nederlandse tekst. Voor velen van ons is het de wake-up call. Een cafeïne houdende warme drank in een klasse apart en een levensfilosofie op zich. De warme drank is uniek in de wereld en biedt veel genot. Het verwennende aroma dat op een complexe en unieke manier tot uiting komt. Historische feiten en mythen zijn ontstaan rond wat we nu latte macchiato, cappuccino, espresso of de goede oude filterkoffie hebben. De soorten bereiding zijn verschillend, de culinaire hoogstandjes altijd hetzelfde. En zo begon het allemaal met een kleine, onopvallende koffieplant uit Ethiopië.
De geschiedenis van koffie het zwarte goud.
Het waren niet de mensen die de uitstekende en activerende werking ontdekten, nee, dat hebben we aan de geiten te danken. Volgens de legende aten ze rode koffiebessen en was de herder Kaldi verbaasd. De kudde kwam letterlijk opdagen en er ontstond echte vreugde. Het belang van koffie werd al in 900 na Christus genoemd in het zuidwesten van Ethiopië in de regio Kaffa . De drank rijpte niet alleen van koffiebessen, maar ook van hun bladeren. Een fabricageproces vergelijkbaar met het zetten van thee en genieten van de prikkelend stimulerende smaak. Het “bruine goud” bereikte de Arabische wereld via de handelsroutes en dus naar het Ottomaanse rijk en Istanbul. De voorbereiding van het huidige proces verspreidde zich steeds meer. Als resultaat werden de kleine bonen geroosterd, fijngemalen en meerdere keren gekookt met heet water. Een overblijfsel uit de oude tijd dat nooit uit de mode is geraakt.
Koffie huizen
Als je vrienden uitnodigt voor koffie, ontstaat er een leuk gezellig samenzijn. In de verre 16e eeuw werden de eerste koffiehuizen geopend in Istanbul. Destijds was de koffieconsumptie in het Ottomaanse rijk allesbehalve het gezellige koffiefeest van nu. Omdat de warme drank verboden was onder de heerschappij van Murad IV. Hij liet geleidelijk de koffiehuizen slopen en de koffiedrinkers vervolgden en bestraffen in de ware zin van het woord. Maar koffie heeft wereldwijd gezegevierd en heeft zich ook welwillend gevestigd in de biermetropool Beieren. We zijn het verschuldigd aan een Augsburgse arts die in 1582 het souvenir “Koffie” kocht en meebracht uit het Midden-Oosten. Een souvenir dat bij de Duitsers koffiegenot opriep. De doorbraak kwam met het eerste koffiehuis in Duitsland, dat in 1673 zijn deuren opende in Bremen onder de naam “Schütting”. Dit werd in 1677 gevolgd door een ander welvarend koffiehuis in Hamburg. De ontmoetingsplaats voor levendige zaken en minder voor een koffiefeestje. Zelfs vandaag de dag is de cafeïne houdende warme drank een verrijking bij vergaderingen en discussies, omdat het de mentale effectiviteit steeds meer bevordert. Een van ‘s werelds beroemdste koffiehuizen stond in de jaren dertig in Berlijn, de Moka Efti.
Waar wordt de meeste koffie gedronken?
Je zou toch meteen aan Duitsland denken als je door de drukke straatcafés slentert. Italië loopt hier ook niet ver voor. Het gemiddelde verbruik in Duitsland per jaar is 5,5 kilogram per persoon. Aanzienlijk, maar niet de beste ter wereld. Omdat onze Zwitserse buren nog een paar bekers bij doen. Per persoon per jaar wordt er immers bijna 8 kilo geconsumeerd. De favoriete drank die het allemaal heeft en nu de leider in koffieconsumptie onthult. Wie had dat gedacht, want Finland komt op de eerste plaats, met maar liefst 12 kilogram per hoofd van de bevolking per jaar. Gevolgd door Denemarken en Zweden, is het koele noorden het hete, aromatische genot. Ze zeggen dat welvaart geleidelijk het genieten heeft gevormd.
- Finland (12 kg per persoon per jaar)
- Noorwegen (9,9 kg)
- IJsland (9 kg)
- Denemarken (8,7 kg)
- Nederland (8,4 kg)
- Zweden (8,2 kg)
- Zwitserland (7,9 kg)
- België (6,8 kg)
- Luxemburg (6,5 kg)
- Canada (6,2 kg)
Welke koffiesoort wordt het vaakst gedronken?
Koffie is niet zomaar koffie en hangt daarom af van de soort. De barista-hype is ononderbroken en wordt dus een dagelijkse metgezel. Het maakt ons ‘s ochtends wakker met zijn geurige aroma, nodigt u uit voor koffiepauzes op kantoor en laat onze vermoeidheid gewoon weggaan. Wij hebben een duidelijk beeld dat niet klassieker kan zijn. Per slot van rekening drinkt 29% van ons de beproefde filterkoffie. 23% van de bevolking kiest op haar beurt voor de heerlijke cappuccino. De latte macchiato staat nog steeds bovenaan met 19%. Maar liefst 9% kiest voor de kleine, sterke espresso, de opkikker van het land. Last but not least is er de Caffè Crema met 8%. Maar zoals ik al zei, alles is een kwestie van smaak en kan op elk moment worden gewijzigd.
Waarom is espresso zo lekker?
De kleine, korte met een langdurig effect geeft je een time-out. Vakantieherinneringen zullen ontwaken en je voelt je meteen alsof je in het zuiden bent. Maar de positieve eigenschappen zitten in de boon zelf. velen van ons vertrouwen op de verteerbaarheid. Omdat espresso gemakkelijker verteerbaarder is dan koffie. Dit komt door het langere brandproces van de bonen, die daardoor minder zuur produceren. Door de korte zettijd met hoge druk ontstaan ook minder bittere stoffen en kleine hoeveelheden cafeïne. Dus de smaken en aroma’s landen met plezier in de beker. Toch hoeft niemand het zonder de cafeïne te doen omdat deze goed gedoseerd is. Per kopje wordt ongeveer 60 milligram gebruikt. Een kopje filterkoffie is immers goed voor 100 milligram. Het resultaat is dat de espresso gemakkelijker op de maag ligt dan ooit en een slokje heet en aromatisch genot waard is.
Welke soorten koffie het zwarte goud zijn populair?
Vooral de rassen Coffea arabica en Coffea robusta populair. Desalniettemin hebben we zo’n 60 tot 80 soorten koffie. Daarom krijgt u een beknopt overzicht van koffie. Een kleine koffieklant die het allemaal heeft en voor iedere koffieliefhebber de juiste warme of koude drank klaar heeft staan. Omdat het pure levensvreugde schenkt en dat ook in alle situaties.
- Afrikaanse koffie: Kruidig en aromatisch van smaak.
- Arabusta: Een krachtige mix van Coffea robusta en Coffea arabica. De basissoorten van de huidige smaak.
- Biologische koffie: Zonder chemische meststoffen of pesticiden valt biologische koffie op in alle koffieklassen.
- Bloemenkoffie: De koffie die te dun is, is meestal een beetje dromerig en slecht van smaak, niet bepaald van de chocoladekant. De mengverhouding wordt vaak slecht gekozen. De naam Bloemenkoffie kwam voort uit het bloemenpatroon in de beker, dat duidelijk zichtbaar was. Toch zijn er fans van deze koffie, met het extreem lage cafeïnegehalte.
- Braziliaanse koffie: pittig en vol met een milde noot.
- Cappuccino: een mengsel van een halve espresso en opgeschuimde melk. De naam komt van een kapucijner monnik. De cappuccino draagt dus ook een capuchon.
- Coffea arabica: De naam belooft nu al stijlvolle eigenschappen en staat voor een van de belangrijkste koffiesoorten: puur aroma en milde smaakbeleving.
- Coffea liberia: De koffie dankt zijn naam aan het teeltgebied. De variëteit wordt sinds 1830 in Liberia verbouwd en is helaas niet een van de populaire koffiesoorten. Toch is alles altijd een kwestie van smaak.
- Coffea robusta: Ook bekend als Coffea canephora, komt uit Congo en heeft een sterkere smaak dan de bekende Coffea Arabica.
- Diplomatieke koffie: Een conventionele filterkoffie is versierd met advocaat, de room en het koffiepoeder.
- Einspänner: De koffiedrank bestaat voor 50% uit zwarte koffie en de helft uit slagroom.
- IJskoffie: Met de toevoeging van vanille-ijs en slagroom wordt de ijskoffie verfrissend lekker geserveerd. De hit op warme dagen en ijskoud van smaak.
- Vervangkoffie: De grondstoffen waren schaars tijdens de oorlog, dus boden kastanjes en rode biet zich aan als vervangers. De smaak deed in ieder geval denken aan de goede oude en vredige tijden.
- Espresso: donker gebrand, het is een van de meest verteerbare koffiesoorten. Dit is te danken aan zijn sterke branding.
- Espresso frappé: De conventionele espresso wordt gepureerd met ijsblokjes en koud geserveerd.
- Fiaker: Deze koffie wordt geserveerd in een glas en niet, zoals gebruikelijk, in verschillende cupmaten.
- Guatemala-koffie: stevig, mild en een van de mildste koffiesoorten ooit.
- Irish Coffee: hier komt de toevoeging van suiker, whisky en room om de hoek kijken.
- Consul: Dit zorgt voor een koffie met slagroom.
- Kona: Een sterke smaak die op Hawaï te vinden is en een van de meest intense koffiesoorten is.
- Latte Macchiato: Een espresso wordt geserveerd met een grote hoeveelheid opgeschuimde hete melk.
- Melange: de Oostenrijkse naam voor melkkoffie.
- Mokka: heeft een hoog gehalte aan koffiepoeder en is bijzonder sterk in zijn intensiteit.
- Farizeeën: hier komen de componenten zoals rum, suiker, slagroom maar ook koffie en cacaopoeder samen.
- Turkse koffie: Veel van de koffie blijft als koffiedik in de pot. Niet de beste optie, omdat het koffiedik de meeste zware metalen bevat. Niettemin vernoemd naar een lange traditie.
Welke ingrediënten zitten er in koffie het zwarte goud?
Koffie zelf wordt nog steeds als een echt mysterie beschouwd. Bovendien bestaan deze uit verschillende brandprocessen en de verschillende koffiebonen. Dat alleen al maakt het moeilijk om een algemene richtwaarde te geven. Bepaalde stoffen zitten voornamelijk in elke koffieboon.
- Cafeïne: het is een van de psychotrope stoffen en dient als stimulerend middel.
- Koolhydraten: De koffiebonen bestaan ook uit de in water oplosbare en in water oplosbare polysacchariden. Sucrose en glucose spelen ook een rol en worden omgezet in koolhydraten.
- Water: hiermee wordt niet het brouwwater bedoeld, maar het vochtgehalte. Dit is tenslotte 10 tot 13% voor elke boon.
- Lipiden: Koffieoliën zoals triglyceriden, vetzuren, linolzuur en palmitinezuur zitten in elke koffieboon en ook in variëteiten.
- Alkaloïden: Cafeïne is de bekendste alkaloïde en het ingrediënt bij uitstek. Deze stof zorgt voor een vitaliserende sfeer en geeft een licht bittere smaak.
- Eiwitten: ze hebben een aanzienlijke impact op koffie en groene koffie is goed voor een goede 11%. Vanwege de complexe effecten van warmte kunnen er echter afwijkingen optreden, afhankelijk van het brandproces.
- Zuren: Het totale aandeel van zuren bestaat uit azijnzuur, appelzuur, citroenzuur en chlorogeenzuur. Ze hebben vooral invloed op het aroma.
- Mineralen: 90% van de mineralen gaat tijdens het zetten in de koffie. Het grootste deel bestaat uit fosfor, kalium, calcium en magnesium.
- Smaken: het geheim van elk goed koffiegenot. En dat zal zo blijven. Van de meer dan 800 aromatische stoffen zijn er slechts 100 niet eens in detail onderzocht. Alleen door het roosteren, ontvouwt zich een aroma-explosie.
Koffie bestaat dus over het algemeen uit veel positieve stoffen.
Koffiebonen, iedere boon is anders.
Amerikaanse wetenschappers hebben in een studie absoluut bewezen dat het een bovengemiddelde hoeveelheid antioxidanten bevat. Deze maken vrije radicalen vrij en kunnen ons organisme op lange termijn beschermen. Hierdoor kunnen zeer actieve deeltjes de lichaamscellen niet meer aanvallen vanwege het grote aantal antioxidanten. Dit betekent dat koffie het zwarte goud ook erg populair is bij gezondheids- en schoonheidskwesties. Desalniettemin wordt het beschouwd als een luxe voedingsmiddel bij uitstek en moet het ook met mate en met plezier worden geconsumeerd. Toch is een regelmatige intake aan te raden. Want ook hier wordt gezegd dat regelmaat tot succes leidt.
Voor velen van ons rijst hier ook de vraag: is het nog veilig om te genieten? In tegenstelling tot thee is de koffiekers buitengewoon goed beschermd. Daarom zijn er volgens onze gebruikelijke milieuvervuiling alleen ineffectieve sporen van zware metalen. Geen zorgen dus, want koffie is een traditioneel product en is goed beschermd. Of het nu goedkope of dure soorten zijn, u maakt altijd de beste keuze. Het kan ook psychologische effecten ondersteunen en 3 tot 4 kopjes per dag worden als meer als gezond beschouwd. Ook de prestatieverhoging wordt opnieuw gedefinieerd. Elke koffieboon is uniek en maakt je zeker niet dik. Koffie dient noch als eetlustremmer, noch als vetmestend voedsel. Omdat het praktisch caloriearm is. De suiker, room en melk die erin zijn verpakt, zijn vetter. Degenen die momenteel een dieet volgen, moeten het drinken zoals God het heeft geschapen. Eenvoudig zwart en zonder iets, het ontvouwt een unieke verscheidenheid aan aroma’s. De cafeïnehoudende warme drank kan een beetje helpen bij het afvallen. Omdat het de energieomzet van het lichaam op gang houdt. Misschien behoor jij tot die koffiedrinkers die slank zijn en slank willen blijven.
Alles voor het beste koffiegenot
Rode wijndrinkers onder ons weten het, de nobele druppel wordt gedecanteerd en moet zijn aroma ontwikkelen. En dan, ja, wordt het juiste glas toegevoegd. Dit is de enige manier om een dure en nobele wijn te serveren. Fijnproevers zijn het erover eens en wijnkenners houden van de ceremonie en het genot. Omdat de afwerking hier de doorslaggevende factor is . Zelfs een goede koffie kan maar half zo goed smaken in een verkeerd kopje. Uiterlijk en smaak spelen een essentiële rol. En net als bij goede wijn, hangt het af van de juiste opslag. Er is veel apparatuur beschikbaar voor de koffiedrinker. En dat is precies wat de echte smaakbeleving maakt.
opslag
Een brede selectie accessoires is nu voor u beschikbaar . Dus laten we beginnen met het gebruikelijke koffiepoeder. Zoals bekend dampt deze snel uit en accepteert ook smaken zoals geuren. Koop altijd ondoorzichtige en goed afsluitbare blikken en bewaar ze op een koele plaats. Indien mogelijk in een goed gekoelde voorraadkast . Zo blijft de koffie lang vers.
Koffiebonen hebben ook een vacuümdichte houder nodig die ze beschermt tegen omgevingsinvloeden. Bij koffiecapsules is opslag dus niet zo belangrijk omdat ze in porties verpakt zijn. Elk van hen vertegenwoordigt hier een klein vacuüm.
Water, maar de juiste
Als het water erg kalkhoudend is verliest de goede koffie steeds meer zijn smaak. Werk je met dure koffiemachines dan is de aanschaf van een waterfilter zeker de moeite waard. Omdat dit ook het goede en dure apparaat beschermt tegen een dreigend gebrek aan slijtage . Het aroma van de koffiebonen wordt geactiveerd en kalkaanslag behoort tot het verleden. Contact met water bepaalt ook zelf de maalgraad. Als het poeder maar korte tijd in contact komt met het water, moet het fijner worden gemalen.
Het juiste accessoire
Als je je kast open doet, krijg je een mengelmoes van allerlei bekers. Vlooienmarktartikelen, oma’s erfstuk, de afgestoken favoriete beker en het fijne porselein en oud aardewerk. Maar welke koffiekop kies jij? Het materiaal en de koffie het zwarte goud waarmee u uzelf wilt trakteren, zijn doorslaggevend. Een espresso drinken in een grote kop smaakt gewoon niet lekker en laat hem ook snel afkoelen. Hoe kleiner de hoeveelheid koffie, hoe meer geïsoleerd het kopje zou moeten zijn. En ook hier betekent het dat design moet zijn. Pas uw kopjes dus altijd aan uw koffiegenot aan. Ook voor de latte macchiato zijn dikwandige glazen perfect. Deze moeten hoog zijn en ook volledig overeenkomen met hun type. Zo komt het kleurenspel tussen espresso en melk tot zijn recht. Koffie mag daarom nooit uit plastic, hout of karton worden gedronken. Dat verpest vanaf het begin elke smaak.
Perfect gevormde cups
Voor een lage oppervlaktespanning is een kleinere bekeropening een optie. Een absolute aanrader, zeker bij espresso. Omdat dit precies is hoe de cremé langer op de koffie blijft en er ook nog aangenamer uitziet. Bovendien is de smaak des te intenser. Hierdoor zijn cappuccino cups aan de bovenkant breder. Zo zie je het rond dwarrelen van het melkschuim bijzonder goed. Hierdoor krijgt elke beker zijn perfect gevormde karakter.
De temperatuur
Niet alleen een goede koffie, maar ook de temperatuur is cruciaal voor de goede smaak. En dat zou in elk kopje terug te vinden zijn. De temperatuur is dus de alfa en omega. Als kokend heet water in contact wordt gebracht met poeder, blijft er alleen een bittere nasmaak over. En dat letterlijk. Koop dus een goede automaat voor uw koffie. Omdat hand brouwen niet voor iedereen is weggelegd en moet worden geoefend. Zorg bij het kopen van een koffiemachine voor een kopjeswarmer. Dit zorgt voor een uitstekende warmtewisseling en smaak. De ideale watertemperatuur voor een espresso is 65-67 °. Het aroma ontvouwt zich optimaal.
Het melkschuim
Af en toe hét ingrediënt als het gaat om sommige koffiespecialiteiten. Een melkopschuimer kopen is dus altijd de moeite waard . Dit is al geïntegreerd in sommige volautomatische koffiemachines . De melk mag alleen worden verwarmd tot maximaal 70 graden Celsius. Melk die te heet is opgeschuimd, ontwikkelt geen schuim of smaak . Maar dat is precies waar het om gaat bij een latte macchiato of cappuccino. Het verbranden van lactose kan ook een bittere smaak in koffie veroorzaken. Een kleine tip, als het eiwitgehalte van de melk hoog is, heeft het schuim ook een mooie textuur.
Suiker lepel
Wie van het zoete leven houdt, heeft ook recht op een goede suikerlepel. Dit moet ook worden voorverwarmd om te voorkomen dat het afkoelt. Of je nu kiest voor een plastic of metalen lepel is weer een kwestie van smaak. De suiker zelf kan bijvoorbeeld ook een bittere en smaakvolle rietsuiker zijn. Het onderstreept het aroma en zakt langzaam maar zeker in uw koffie. De bruine rietsuiker geeft een extra smaak, vooral op de cremé.
Zoals je ziet is de koffie zeker cruciaal, maar ook de omgeving biedt uniek genieten.
Hoe rijk aan aroma moet uw koffie het zwarte goud zijn?
Er zijn een paar manieren om koffie het zwarte goud te zetten. Omdat je plezier daar halverwege blijft. Elke boon op zich wil ook gevleid worden. Afhankelijk van uw koffiespecialiteit moet ook het juiste apparaat worden gebruikt. Er is ook de handmatige filtering, die zonder veel moeite maar ook liefdeloos de warme drank serveert. De beproefde koffiemachines zijn ook beschikbaar. Pure filterkoffie uit de zak, als het ware. Als dit “gemak” lang niet voldoende is, kunt u terecht voor een espressomachine, een AeroPress, een of een volautomatische koffiemachine. De ultieme non-plus-ultra die alle koffiespecialiteiten vervult. Koffie wordt bekroond, verfijnd en doet zijn naam als genoegendrankje eer aan. En zoals het gezegde luidt, het is allemaal een kwestie van smaak.