Koksmessen, de messen van de chef. Je ziet het steeds weer op televisie en filmpjes op YouTube, messen die vlijmscherp zijn en gemakkelijk alles snijden. Ook voor de hobbykok zoals ik en zo veel andere zijn deze messen interessant. Lees er hier meer over.
groetjes,
Kokkin Charlotte.
Koksmessen zijn een belangrijk onderdeel in de keuken. Het mes is een echte alleskunner waarmee je etenswaren kan snijden en hakken. Een Koksmes herken je een breed lemmet dat toeloopt in een punt. Karakteristiek aan het mes is een snijkant met een lichtronde lijn, hoe ronder de bolling hoe beter je het mes heen en weer kan bewegen. Koksmessen zijn er in vele soorten, maten en van verschillende materialen. Zo zijn er koksmessen met een lemmet van RVS, Damascusstaal en koolstofstaal.
Goede koksmessen moeten scherp zijn, zo lang mogelijk scherp blijven en gemakkelijk te slijpen zijn. Wat in eerste instantie eenvoudig klinkt, resulteert in de uitvoering vanuit de materiaalkeuze en de afwerking door de vakman. Niet verwonderlijk als je erover nadenkt, want dat is bij de meeste goede dingen het geval. Het is moeilijk om een duidelijk advies te geven, maar we kunnen u enkele richtlijnen geven die ons ook begeleiden bij de selectie van onze producten.
een groot universeel model dat alle disciplines beheerst, van snijden tot hakken, en dat voor groenten, kruiden, vlees en vis. Als je je beperkt tot dit type mes, kun je bijna alle werkzaamheden in de keuken uitvoeren.
Alleen een broodmes kan je er nog aan toevoegen. Omdat het gekartelde lemmet, in zijn huidige vorm uitgevonden door Franz Güde, in tegenstelling tot een glad lemmet, brood netjes en zonder uitvlokking in gewone plakjes kan snijden.
Een perfect geslepen koksmes , betrouwbaar scherp en prettig in de hand, is een echte handlanger in de keuken. Omdat een goed koksmes je constante metgezel is: veilig, scherp, perfect uitgebalanceerd en altijd binnen handbereik. Het hoogwaardig mes begeleidt u door dik en dun: het maakt het koken niet alleen gemakkelijker voor u, het maakt ook van elke stap een echte kookervaring. Een goed koksmes neemt veel belangrijke taken op zich bij het koken: deze omvatten schillen, loslaten, in blokjes snijden, in plakjes snijden, in stukken snijden of fileren. Of je nu uien, vlees of fruit snijdt met een koksmes, fijngehakte ingrediënten van een snijplank in een pan doet of het gestoofde gebraad open snijdt: een goed koksmes laat je niet in de steek en maakt al je bewerkingen af.
Een exacte vergelijking van koksmessen moet je niet uit de weg gaan als je een goed koksmes wilt kopen. In de messenwinkel van een kok ligt meestal een breed assortiment merkmessen op u te wachten. Criteria waarmee u rekening kunt houden bij het kopen van een koksmes zijn:
De populariteit van Damascus-messen, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Damascusstaal wordt automatisch gecombineerd met de hoogste kwaliteit, stabiliteit en bijzondere scherpte.
Een uniek verkoopargument van het damastmes is de decoratieve korrel, wat een typisch teken is van de uiterst complexe productie. Damascusstaal is al eeuwen bekend en werd voorheen vooral gebruikt voor eersteklas steekwapens en voor bijzondere sieraden. Tegenwoordig zijn damastmessen erg populair, vooral in keukens, omdat een snijproces een absoluut genot is en de bereiding van voedsel veel gemakkelijker wordt gemaakt.
Een hoogwaardig damastmes doorstaat zelfs de “haartest”: hier wordt een enkele haar met het mes geknipt zonder deze strak te houden.
Japans Yaxell Super Gou Santoku koksmes GH 16,5 cm 161 laags roestvrij damast staal met canvas-micarta heft.
Solinger presenteert met trots dit Japans geproduceerde mes van Yaxell uit Seki City.
Dit unieke mes met hand gegraveerde tekst, welke vanuit het Japans vertaald “de samoerai ziel” betekent, is een statement van handwerk gecombineerd met de meest moderne metallurgische technieken.
De Super Gou heeft een handgepolijste krop wat zorgt voor een zeer mooie overgang van het lemmet naar het heft.
Het canvas-micarta bestaat uit lagen rood/zwart geverfd canvas, dit geeft een luxueuze warme uitstraling en ligt bijzonder goed in de hand.
Op de achterkant van het heft vinden lees meer…
Japans Yaxell Super Gou Nakiri koksmes 18 cm 161 laags roestvrij damast staal met canvas-micarta heft
Dit unieke mes met hand gegraveerde tekst, welke vanuit het Japans vertaald “de samoerai ziel” betekent, is een statement van handwerk gecombineerd met de meest moderne metallurgische technieken.
De Super Gou heeft een handgepolijste krop wat zorgt voor een zeer mooie overgang van het lemmet naar het heft.
Het canvas-micarta bestaat uit lagen rood/zwart geverfd canvas, dit geeft een luxueuze warme uitstraling en ligt bijzonder goed in de hand.
Op de achterkant van het heft vinden we de Gou kanji wat ‘de uitmuntende‘ betekent.
Het lemmet bestaat uit een SG2 hardstalen HRC63 kern met aan 2 zijden 80 afwisselend hardere en zachtere staalsoorten. Samen vormen zij een Lees verder…
Voor alle foodies en culinaire liefhebbers is er goed nieuws: met de Tefal Actifry Extra…
Een soepmaker of soepkoker is ideaal voor bij je thuis in de keuken om op…
De tijden veranderen en tuinvuren, vuurpotten of vuurschalen worden weer steeds populairder. Ze creëren immers een ontspannen…
Infrarood licht kan erg nuttig zijn om spierpijn te verzachten , zoals contracturen, ischias, artritis, trekken... Ons…
Er zijn weinig dingen in het leven zo prettig als 's ochtends, zodra je wakker…
Wandelen is een aantrekkelijke activiteit waarmee je het lichaam in korte tijd kunt versterken. Maar helpt…