Wat zijn Superfoods? Als er iets is dat de laatste jaren op ieders lippen ligt in de voedingswereld, dan is het ongetwijfeld de term ‘superfood’. Bestaan superfoods echt? Wat zijn ze? Is het alleen maar een strategie om meer te verkopen?
De waarheid is dat er geen wetenschappelijk aanvaarde definitie bestaat van wat wordt bedoeld met een superfood. Over het algemeen zijn superfoods die voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan gewenste voedingsstoffen bevatten, gerelateerd aan de bevordering van de gezondheid en de preventie van verschillende ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, enz.
Veel mensen denken dat superfoods de oplossing of de sleutel tot hun dieet zijn en gebruiken ze als een manier om excessen en slechte gewoonten te ‘compenseren’ of om het lichaam te ‘reinigen’. Aan deze beschermende halo worden reclameboodschappen toegevoegd die deze voedingsmiddelen talloze voordelen bieden.
In dit artikel vertel ik je wat je echt moet weten over Superfoods en waar je op moet letten als het jouw doel is om gezonder te leven.
De geschiedenis van Superfoods: Deze term verscheen voor het eerst in het midden van de 20e eeuw als een marketingstrategie om, merkwaardig genoeg, meer bananen in de Verenigde Staten te verkopen. De term ‘superfood’ werd gebruikt om de consumptie van bananen te promoten als een licht verteerbare en goedkope voedingsbron.
Jaren later heeft de term ‘superfood’ de doos van Pandora geopend van een zeer lucratieve onderneming voor bedrijven en de voedingsindustrie. Tussen 2011 en 2015 was er een toename van 202% in het aantal nieuwe voedingsmiddelen en dranken die over de hele wereld werden gelanceerd en die de termen ‘superfood’ bevatten.
Deze toename van nieuwe producten houdt ook verband met de toename van de vraag van consumenten naar natuurlijke voedingsmiddelen met functionele eigenschappen en een positieve impact op hun gezondheid.
Vreemd genoeg zijn veel van deze ‘nieuwe’ Superfoods voedingsmiddelen die al duizenden jaren in andere regio’s of culturen op grote schaal worden gebruikt, maar die in bepaalde westerse landen als ‘exotisch’ en ‘nieuw’ worden beschouwd. Een duidelijk voorbeeld hiervan is quinoa. of matcha-thee.
Bovendien is het ‘super’-fenomeen niet alleen in de voedingsmiddelen- en drankensector blijven bestaan, maar omvat het ook andere sectoren zoals de cosmetica, de dierenverzorging… en is het een weerspiegeling van de eisen van een consument die zich meer zorgen maakt over de oorsprong van voedsel en de impact ervan op gezondheid.
Is er bewijs achter Superfoods? Afgezien van de geschiedenis en de marketing, wat zegt het huidige bewijsmateriaal werkelijk over deze voedingsmiddelen?
Als we aan Superfoods denken, denken we meestal aan de term antioxidanten . Antioxidanten zijn stoffen die van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen, voornamelijk fruit en groenten. Enkele van de meest bestudeerde antioxidanten zijn: vitamine C, vitamine A, vitamine E, lycopeen, bètacarotenen, selenium, luteïne, enz.
Deze hebben het vermogen om celschade veroorzaakt door vrije radicalen te stoppen. Vrije radicalen zijn moleculen die dagelijks in ons lichaam worden aangemaakt als gevolg van verschillende reacties die in het lichaam plaatsvinden. Een teveel aan deze vrije radicalen bevordert vroegtijdige veroudering van cellen, ook wel bekend als oxidatieve stress .
Als we de wetenschappelijke literatuur doornemen, zien we talloze onderzoeken die de waarde van deze voedingsmiddelen en/of sommige van hun specifieke voedingsstoffen ondersteunen of neutraliseren. Als we bijvoorbeeld kijken naar de rol van verschillende Superfoods binnen het metabool syndroom, zien we dat het bewijs beperkt is, omdat de resultaten niet consistent waren of het aantal gecontroleerde interventieproeven beperkt was. Toch concluderen de auteurs van het onderzoek dat “de conclusies anders kunnen zijn als andere gezondheidsvoordelen in aanmerking worden genomen.”
Andere onderzoeken kijken naar de impact van extracten van deze superfoods en hun potentieel voor de gezondheid. Het is belangrijk om te benadrukken dat de positieve/negatieve/neutrale effecten die in sommige onderzoeken zijn waargenomen, te wijten zijn aan het gebruik van hoge concentraties van sommige van deze verbindingen en niet aan de consumptie van het specifieke voedsel (zoals resveratrol en wijn).
Zoals je ziet is het bij voeding en gezondheid niet allemaal zwart-wit, maar moet je soms andere vragen stellen zoals: waarom?, vergeleken met wat?, onder welke omstandigheden? Om een veel breder en niet zo categorisch antwoord te krijgen over het potentiële voordeel van een specifiek voedingsmiddel en/of voedingsstof.
Het nemen van een risico-batenverhouding, het opnemen van dit soort voedsel in onze voeding is niet iets negatiefs. Sommige van deze zogenaamde Superfoods zijn zelfs interessant vanuit voedingsoogpunt en daarom goede bondgenoten om variatie en rijkdom aan voedsel toe te voegen.
Quinoa : zorgt voor variatie in glutenvrije diëten en is bovendien een bron van plantaardige eiwitten en vitamines uit groep B.
Hennepzaad : bron van omega-3, ideaal voor vegetarische en veganistische diëten.
Kurkuma: het actieve bestanddeel – curcumine – onderscheidt zich door zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen
Gember: Verschillende onderzoeken hebben de rol van gember in de gezondheid aangetoond als: versterkend middel voor de spijsvertering, vermindering van misselijkheid en natuurlijk antibioticum.
Andere voorbeelden van superfoods zijn onder andere: açai, gojibessen, moringa, spirulina, baobab, maca of lucuma.
Het is belangrijk om te onthouden dat de prijsfactor deze producten soms voor velen ontoegankelijk maakt, vooral als het gaat om geïmporteerde producten zoals açai, reishi-paddenstoelen, moringa, enz .
Daarom is het noodzakelijk dat we als consumenten vaststellen dat niet alle producten die een “superfood” bevatten synoniem zijn met een gezonder product (bijvoorbeeld suikerhoudende ontbijtgranen met gojibessen of koekjes met 2% maca), vandaar het belang van het zorgvuldig lezen van het etiket. voordat u nieuwe producten koopt die als gezond worden verkocht.
Bovendien is het, ondanks de plaats van deze voedingsmiddelen binnen een gezond eetpatroon en hun potentiële effect op de gezondheid, belangrijk om te benadrukken dat ze niet essentieel zijn en vervangen kunnen worden door andere voedingsmiddelen van dezelfde categorie die niet in de mode zijn (bijv. groene thee in plaats van macha-thee of bosbessen in plaats van açai ).
Als het uw doel is om voor uw gezondheid te zorgen, in plaats van na te denken over nieuwe producten met Superfoods die u in de supermarkt kunt kopen, begin dan met het opnemen van meer variatie aan groenten en fruit in uw dagelijks leven, zowel rauw als gekookt, en geef prioriteit aan minimaal verwerkte groenten en fruit. voedingsmiddelen : peulvruchten, volle granen, noten en zaden…
Superfoods vallen op omdat ze qua voedingswaarde rijk zijn, dat wil zeggen dat ze een grote hoeveelheid vitamines, mineralen en andere verbindingen bevatten, zoals antioxidanten die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam.
Desondanks is het belangrijk om te onthouden dat variatie en kwantiteit, niet alleen in het voedsel dat we kiezen, maar ook in de voedingsstoffen die we aan ons lichaam leveren, essentieel zijn om onze gezondheid te behouden, te voorkomen en te bevorderen.
Voor alle foodies en culinaire liefhebbers is er goed nieuws: met de Tefal Actifry Extra…
Een soepmaker of soepkoker is ideaal voor bij je thuis in de keuken om op…
De tijden veranderen en tuinvuren, vuurpotten of vuurschalen worden weer steeds populairder. Ze creëren immers een ontspannen…
Infrarood licht kan erg nuttig zijn om spierpijn te verzachten , zoals contracturen, ischias, artritis, trekken... Ons…
Er zijn weinig dingen in het leven zo prettig als 's ochtends, zodra je wakker…
Wandelen is een aantrekkelijke activiteit waarmee je het lichaam in korte tijd kunt versterken. Maar helpt…