Whisky het vloeibare goud
In dit artikel ga ik je vertellen over Whisky het vloeibare goud, want wie heeft er niet aan getwijfeld of ze een whisky leuk zullen vinden? Of wat is de beste whisky? Of als het een goede keuze zou zijn als cadeau?
Whisky is zonder twijfel een van de bekendste drankjes ter wereld, maar ook een van de drankjes met meer nuances, kenmerken en variëteiten. Op de markt kunnen we oneindig veel flessen vinden en het is belangrijk om er een te kiezen op basis van onze smaak.
Het is waar dat we vaak het risico moeten nemen en een andere fles moeten kopen om nieuwe dingen te proberen, voor mij persoonlijk heeft het vaak voor mij gewerkt en ik heb verrassende whisky’s ontdekt, maar misschien is het goed om een idee te hebben van wat we gaan proeven.
Alles wat je moet weten over whisky het vloeibare goud
De whisky is waarschijnlijk je partner geweest bij verschillende soorten feesten. Vind je dit drankje lekker? Hier vertellen we je alles wat je moet weten over dit graan van gefermenteerde en gedistilleerde alcohol, meestal gerijpt in eikenhouten vaten en gebotteld met minstens 40% alcohol per volume.
De geschiedenis van whisky het vloeibare goud
Na zich langzaam te hebben ontwikkeld in de heuvels en valleien van Schotland, is whisky tegenwoordig een wereldberoemde alcohol. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol in het herstel van Groot-Brittannië.
Hoewel de verschijningsdatum van whisky niet nauwkeurig kan worden vastgesteld, is het bekend dat de Chinezen het meer dan 2000 jaar geleden hebben gedistilleerd. De Ieren en de Schotten betwisten het auteurschap, maar eeuwenlang hebben de Schotse Hooglanden de belangrijkste kwaliteiten geïmplementeerd om het te maken.
Deze alcohol werd beschouwd als een drank voor mensen zonder klasse. Niks aan de hand vandaag! Tot de 19e eeuw kostte het de producenten veel, omdat belastingen op gerst de Schotse economie belemmerden. Dit leidde tot de oprichting van illegale distilleerderijen in de Hooglanden en de smokkel groeide snel.
Jarenlang werden er in het geheim grote hoeveelheden whisky gebrouwd. Pas in 1823 werd whiskyproductie met vergunning toegestaan en George Smith opende de eerste distilleerderij met vergunning in Glenlivet, Schotland.
Soorten whisky het vloeibare goud
Het is belangrijk dat u onderscheid maakt tussen de verschillende whisky’s die tegenwoordig in de wereld op de markt worden gebracht. In feite is er geen enkele classificatie van de soorten whisky, maar verschillende soorten die variëren naargelang de productieprocessen, de ingrediënten die voor hun productie worden gebruikt of hun territoriale oorsprong. Dus waar wordt whisky van gemaakt?
Volgens de ingrediënten kunnen we ze onderverdelen in:
- gemengd, ze zijn de meest voorkomende en zijn een set van verschillende “malt whisky’s” met “grain whisky’s”
- blended malt, is een blend van verschillende whisky’s van verschillende distilleerderijen, maar alleen “single malt whisky’s”
- single malt, het is het product van een enkele distilleerderij
- graan (eenvoudig of gemengd), gemaakt van verschillende granen, zoals maïs, rogge, haver, tarwe, gerst …
Met betrekking tot de oorsprong van de fabricage , zijn de meest populaire die op de markt bestaan de volgende:
- Schots : vereist brouwen, fermentatie en distillatie in de distilleerderij, minimaal drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Er zijn vandaag de dag meer dan honderd distilleerderijen actief in Schotland.
- Iers – Ierse single malts, die als lichter worden beschouwd, worden drie keer in een pot gedistilleerd en dit komt door het gebruik van een mengsel van gemoute gerst en ongemoute gerst. Er zijn minder dan een dozijn distilleerderijen in bedrijf in Ierland.
- Amerikaans : Het is gemaakt van elk type graan, inclusief rogge, maïs, gerst en tarwe. Bourbons vormen ongeveer een derde van de Amerikaanse whisky’s.
- Bourbon : geproduceerd uit een graanmix die ten minste 51% maïs bevat en die alleen in nieuwe eikenhouten vaten mag worden verbouwd. Er is geen minimale rijpingsperiode.
- Japans : deze industrie, met technieken die vergelijkbaar zijn met de Schotse, biedt traditionele smaken zoals turf, nieuwe en innovatieve elementen, zoals rijping in pruimenwijnvaten.
- Canadees : Het is bekend dat ze altijd een beetje rogge toevoegen, gemaakt van een mengsel van gerst, maïs en tarwe. Dit meer rustieke graan heeft zich weten te vestigen in dit land met arme gronden en een streng klimaat.
- Duitse : Duitse whisky is bezig aan een opmars. Ondanks dat het land voornamelijk bekend staat om hun bier en wijn is single malt whisky ontzettend populair. De hedendaags actieve Duitse distilleerderijen laten zien dat hun whisky zich kan meten met de drank uit andere landen.
- India : Indiase whisky is een smaakvolle aanvulling op het hedendaagse aanbod. De bekende merken weten menig whiskyliefhebber te imponeren. Geniet van de veelal exotische smaken en geuren die een rijkelijke aanvulling zijn op het hedendaagse aanbod.
- Nederland : Nederlandse whisky mag uiteraard niet ontbreken. Hedendaags wordt whisky uit Nederland op de kaart gezet door het merk Millstone, afkomstig van de Zuidam distilleerderij. Wanneer je op zoek bent naar een goede whisky bekijk dan het aanbod en laat je verrassen door Nederlands vakmanschap.
- Taiwan : Whisky uit Taiwan wint enorm aan populariteit, waarbij is aangetoond dat de distilleerderijen zich kunnen meten met de meer traditionele whiskylanden. Wanneer je whisky zoekt met een (vaak) fruitig karakter en rijping op verschillende bijzondere vatsoorten, dan zit je hier goed.
- Zweden : Geniet van écht Zweeds vakmanschap en een bijzonder smaakvolle selectie aan flessen. Vaak zijn Scandinavische accenten op te merken in de bottelingen, waarmee een bijzonder contrast gecreëerd wordt ten opzichte van whisky uit andere landen.
Whisky maken het vloeibare goud
We willen je iets vertellen over het maken van whisky, maar je moet weten dat het proces afhankelijk is van het soort drank. We gaan ons even concentreren op degene die wordt bereid uit gerstemout.
Na de oogst wordt de gerst 2 tot 3 dagen geweekt en op de grond uitgespreid om te ontkiemen, zodat het zetmeel oplosbaar is en zijn omzetting in suikers mogelijk maakt. Daarna gaan ze verder met drogen met kolenvuur of hete luchtstroom.
Nadat de gerst is gemout en gedroogd, wordt deze geplet en vervolgens gemengd met heet water in een speciale tank. Het verandert in een zoete vloeistof wanneer vast afval wordt gefilterd. In dit proces wordt de smaak bepaald.
Na afkoeling wordt het filtraat overgebracht naar stalen of houten tanks met een inhoud tussen 9000 en 45000 liter. Gist wordt vervolgens toegevoegd om de fermentatie te starten, die ongeveer 48 uur duurt.
De malt-whisky wordt minstens twee keer gedistilleerd in koperen ketels waarvan de condensorspiraal wordt gekoeld met continu vernieuwd water. Dit geeft een eerste product in een concentratie van 21%, dat een tweede keer wordt gedestilleerd. En in het geval van de Ieren wordt er nog een derde distillatie gedaan.
Ten slotte wordt de alcohol die in de tanks voor alcoholische dranken wordt teruggewonnen, teruggebracht tot 64 ° door zuiver water toe te voegen voordat het wordt overgebracht naar eikenhouten vaten waar het klaar is met vormen.
Hoe drink je whisky het vloeibare goud?
Er is geen goede of slechte manier om whisky te drinken . Zolang je er maar van geniet, dat is het enige dat telt! Sommige technieken kunnen helpen om de whisky-proefervaring te vergroten en nog aangenamer te maken.
- Kies een stevig glas (kort en zwaar) als je pure whisky drinkt, met een beetje ijs of water. Gebruik voor longdrinks een lang, dun glas met rechte randen.
- Bepaal zelf welke temperatuur je wilt, dit kan een sterk effect hebben op de smaak en het mondgevoel.
- Neem de tijd om van het complexe aroma te genieten, want de ‘neus’ van een goede whisky kan een lonende ervaring zijn. Giet gewoon een maat in het glas, pak het van de basis, til je neus op en inhaleer zachtjes.
- Neem nu een slok. Geniet ervan om de whisky ongeveer tien seconden op je gehemelte te laten rollen, voordat je hem soepel laat uitlekken.
- De gemakkelijkste manier om van whisky te genieten, is door hem puur te drinken, terwijl je je mond tussen de slokjes door spoelt met koud water. Veel mensen voegen ook water toe aan hun whisky, omdat de aroma’s vrijkomen wanneer de vloeistoffen worden gecombineerd. Onthoud dat te veel water een whisky kan bederven en zijn smaaklagen kan afvlakken.
Proef in verschillende glazen en bij verschillende temperaturen. Voeg een beetje water of een mengsel toe. Probeer ook eens een cocktail. Houd er rekening mee dat jij de enige bent die de bereiding kent die bij jou past om de beste whisky ter wereld te worden.
Nieuwsgierigheid over whisky
De voordelen van wijn worden vaak aangeprezen, maar hoe zit het met whisky? Als je een fan bent van deze alcoholische drank, hoef je je niet langer schuldig te voelen, want deze drank zou gunstige gezondheidseffecten hebben, mits met mate geconsumeerd.
Sommige onderzoeken hebben interessante voordelen van whisky aangetoond , waaronder:
- Voorkomt gewichtstoename
- Verbetert de gezondheid van het hart
- Bestrijd kanker
- Verbetert de gezondheid van de hersenen
- Vermindert het risico op een hartaanval
- Vecht tegen stress
- geheugen verbeteren
- Bevordert de spijsvertering
- Verlengt de levensverwachting
- Het is veilig voor diabetici
Nu weet u meer over uw favoriete drankje, de oorsprong, kenmerken, soorten, productieproces en gezondheidsvoordelen.
Het is tijd om een glas te schenken en … gezondheid !